8
Fotocredits: Mest op opritten, Willemijn

FlashOpruimen snelwegen ‘landverraad’

Boeren dumpen afval (soms met asbest) op opritten en langs en op snelwegen en maken vuur. Dat is gevaarlijk voor weggebruikers. De brandstichtingen zijn een groot risico voor de natuur langs de wegen die ook in de fik kan gaan.

De politie ruimt de rommel niet op, want dat is het werk van Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat vindt echter geen aannemers die het willen doen. De NOS ontdekte waarom. Ze krijgen dreigtelefoontjes waarin ze met de dood worden bedreigd, voor NSB'er of landverrader worden uitgemaakt.

De boeren die de rotzooi maken, zijn niet te pakken omdat ze na hun dumpingen en brandstichting verdwijnen. Dat krijg je nou als je mensen zo boos maakt, vindt FDF-actieboerin Sieta van Keimpema. BBB-leider Caroline van der Plas - inmiddels volgens de peilingen de tweede partij van het land - maant de boeren daarentegen dit soort acties te staken. Als bedrijven de boel niet opruimen, zit er maar 1 ding op: inzet van het leger. Dat zal koren op de molen zijn van de extreemrechtse media die inmiddels de strijd van boeren en ander volk tegen de regering hebben opgepikt als verdere legitimatie van hun zaak en de bestorming van het Capitool.

NOS - 'Opruimen is landverraad': bedrijven die boerenblokkades weghalen, worden geïntimideerd, 28 jul 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 28 jul '22
  • 12:21

De media melden dat caroline vd plas (BBB) voorlopig niet in het publiek verschijnt wegens bedreigingen.

Ze had zich nadrukkelijker tegen de boerenrotzooi-op-langs-en-naar-snelwegen moeten uitspreken, vinden de anonieme bedreigers die kennelijk aan de linkerkant van het politieke spectrum bevinden.

Toen ze zich afgelopen week in Op1 gematigd uitsprak over de steun van rel-en ex-president Trump en de rechtse Leids opgeleide rechtsfilosoof Vlaardingerbroek voor de Nederlandse boeren, werd ze onder vuur genomen door Thierry Baudet en anderen aan de rechterkant van het spectrum.

In Trouw werd ze gisteren vanaf keurig kerkelijk links aangepakt door Stevo Akkerman omdat ze Trump niet echt op afstand had gezet. Trouws TV-kijker Pekelder dacht er ook het zijne van, terwijl Van der Plas toch echt keurig de kerk in het midden van het dorp probeerde te houden.

Als je dit tot je door laat dringen, dan is Caroline kennelijk het nieuwe politieke midden en is het land vergaand geradicaliseerd in al zijn gelederen.

Caroline, pas goed op jezelf in een land dat kennelijk tot een kookpunt van gekte aan het komen is!

Astrid Spijkers
  • #2
  • 28 jul '22
  • 13:40

En met AL die camera's langs wegen, of valt dan dan weer mee als ik dit lees, zijn de 'daders' niet te achterhalen?
Ik blijf ook hier kritisch in, zolang er geen echt bewijs is wie de werkelijke dader is, zijn de boeren onschuldig tot ze schuldig bewezen zijn. Bij protesten tegen de cojona maatregelen eerder dit jaar/eind vorig jaar werden er ook langs de routes pallets met bakstenen gevodnen die daar helemaal niet hoorden in de hoop dat er 'kwajongens' tussen zouden zitten die er wel even mee zouden gooien, zodat de ME er weer op af kon en die demonstranten als schuldige aangewezen konden worden. Gelukkig is er toen daar niks mee gebeurt.
Dus ook hier, met wat 'de boeren' gedaan zouden hebben ben en blijf ik kritisch, zolang er geen onomstotelijk bewijs is vastgelegd.

Sytske Barkhuis
  • #3
  • 28 jul '22
  • 14:00

#2 Astrid,
Er zijn inderdaad veel camera's, maar de beelden kunnen/mogen blijkbaar alleen rechtstreeks bekeken worden. En als men nummerplaten bedekt/verwijdert wordt het moeilijker te halen wie wat gedaan heeft.

Bert van Ruitenbeek
Bert van Ruitenbeek Adviseur duurzame landbouw en voeding
  • #4
  • 28 jul '22
  • 14:15

Wanneer wordt FDF nou eens uitgedaagd om zich uit te spreken over toekomst van de landbouw. Aantal boeren is juist door de industrialisering van de landbouw gedecimeerd. Willen ze door op deze weg.?Ontkennen ze domweg dat er problemen zijn (water, bodem, lucht, klimaat) waar we op moeten acteren? Gaat het puur over geld? Ik heb ooit een tweedaagse over kraamvrouwensterfte meegemaakt in Bangladesh waarbij het vertrekpunt was dat iedereen die te hoog vond en dat het moest afnemen. Daarna werd ieders rol in het proces op goede manier geduid en geanalyseerd om te kijken hoe je dan tot oplossingen komt. Maar je hebt wel een vertrekpunt nodig. Anders komt er nooit een echt gesprek.

Michel de Groot
Michel de Groot Land- en tuinbouw
  • #5
  • 28 jul '22
  • 20:16

Dat verhaal wat de NOS verteld klopt niet helemaal. Er zijn namelijk niet echt veel bergingsbedrijven te vinden die de overheid steunen. Verder, het bergingsbedrijf wat vandaag op televisie was, had eigenlijk ook geen zin om de boel op te ruimen, maar was door valse voorwendselen naar de plek gelokt. Die wist niet dat het om een boerenactie ging. Anders had hij niet eens gekomen. Maar ja, toen stond hij al op de foto, en kreeg inderdaad minder leuke reacties. En de media had mooie beelden voor op televisie.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.