10
Fotocredits: 'Grutto', Hans Pietersma

FlashPretpakket weidevogelbeheer

Ruim €400 miljoen subsidies kregen de Nederlandse boeren de afgelopen 45 jaar in totaal voor maatregelen om het weidevogelbestand te beschermen. De Rekenkamer spreekt in een nieuw rapport van weggegooid geld. Het aantal grutto's is zelfs gehalveerd, in plaats van hersteld. Volgens de Rekenkamer zou sturing door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid op de maatregelen met de meeste kans op succes op zijn plaats zijn geweest. Nu kiezen boeren voor 'pretpakketten' als nestmarkering, terwijl weidevogels (behalve de grutto ook kemphaan, kievit, scholekster, tureluur en veldleeuwerik) pas echt gebaat zijn bij maatregelen als een hoger grondwaterpeil en plas-dras greppels. Demissionair minister Carola Schouten is het niet met het rapport eens. Haar opvolger, een nieuwe minister van Landbouw en Natuur, zal het rapport in de Tweede Kamer mogen gaan bespreken.

de Volkskrant - De helft minder grutto?s, ondanks acht keer meer subsidie voor bescherming, 17 dec 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 17 dec '21
  • 11:41

Is hier op foodlog al vaker over gesproken.
Rapport is onvolledig, als niet alles (zoals predatiedruk toename en verstedelijking/recreatie) volledig besproken wordt kunnen de conclusies ook niet zo getrokken worden.

Wel een heel dure nationale vogel, zeker als je het per kilo berekend.

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #2
  • 17 dec '21
  • 12:42

Zonder geld waren de vogels misschien wel allemaal verdwenen. Voorwaar; Dat is pas het uitzoeken waard.


Sinds er volop met oa hondjes wordt gelopen in de natuur, die men maar loslaat en als men de baasjes aanspreekt reageert men verbolgen, op steeds meer doorsneden natuur en landbouwgronden door vele wegen en asfaltpaden maken de veld- en weidevogels steeds minder kans.

Door weer makkelijk als mede schuldig naar 1 iets te wijzen, maakt men zich er met een Jantje van Leiden vanaf.

Pieter Greijdanus
Pieter Greijdanus Onderwijs / Land- en tuinbouw
  • #3
  • 17 dec '21
  • 13:17

#1 "Wel een heel dure nationale vogel, zeker als je het per kilo berekend."

Dat valt mee als je het afzet tegen de korhoen: https://www.rtvoost.nl/nieuws/2022407/Geimporteerde-korhoen-vindt-massaal-de-dood-op-de-Sallandse-Heuvelrug-kosten-acht-ton

Janneke Blijdorp
Janneke Blijdorp Food- en agri-economie
  • #4
  • 17 dec '21
  • 17:42

Toch zijn er gebieden waar het "beter" gaat, wel resultaten geboekt worden. Naar het schijnt in Eemland bijvoorbeeld. Wat zijn de kritische succesfactoren? Zijn die te vertalen naar andere gebieden, of zijn er teveel verschillen tussen gebieden en factoren tussen de gebieden?
Wellicht zou de overheid een soort publieke uitvraag kunnen doen: wat is de beste manier om in Nederland het agrarisch weidevogelbeheer te organiseren en de achteruitgang van de weidevogels een halt toe te roepen, en wellicht de trend om te draaien. Het beste voorstel/ concept wordt dan verder uitgewerkt in samenwerking met de agrarische collectieven. Zo maar een idee.......

René de jong
René de jong Melkveehouderij & Makelaardij
  • #5
  • 17 dec '21
  • 18:59

Zou het helpen om eens een beetje oor te hebben voor de boer die echt wel wil en weet hoe het moet; voorbeeld Kardinge, zowat in de stad Grunn

de familie Elzinga: https://martinizicht.nl/biologische-boerderij/natuurbeheer/
Bemesten ! en predatie beheren dat helpt.

En NM maar opscheppen dat zij daar zo goed voor de weidevogels zijn....
Het is een geluk dat de koop/pacht overeenkomst goed is geregeld anders was het daar al helemaal gedaan met de weidevogels.

Verschralen; het toverwoord voor natuurbeheer & de stikstof pincode, er komt nog meer verschraalde grond bij........

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.