7
Fotocredits: 'Kruiwagen in de stal', Pixabay

Flash400 beleidsambtenaren op stage bij de boer

Het schort de ambtenaren op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan praktijkkennis, vindt de ChristenUnie. Opvallend, want partijgenoot en boerendochter Carola Schouten zwaait daar de scepter. Toch moet het beter. Daarom moeten alle 400 beleidsambtenaren 'met de poten in de modder', ofwel: stage lopen bij een boer, natuurorganisatie of de NVWA. En niet maar een dagje, zoals op dit moment uitgeprobeerd wordt, maar écht, een paar weken of een maand. Dan leren de ambtenaren tenminste weer uitvoerbaar beleid te maken.

AD - ChristenUnie: ?Iedere ambtenaar moet stage lopen bij boer?, 1 dec 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #1
  • 1 dec '21
  • 22:12

Fris idee, ik vermoed dat de meesten van die 400 ambtenaren de schellen van de ogen zullen vallen.

400x Yvon Jaspers, niet voor het vinden van een partner, maar voor het vinden van een praktisch uitvoerbaar beleid. Ik zou best af en toe via de camera mee willen kijken en luisteren. Maar ja, dan is het geen open gesprek meer.

Bij CLM hebben we goede ervaringen opgedaan met groepen boeren die ook onderling in discussie gaan. Zo krijg je beter inzicht in wat wel en niet kan of werkt.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 1 dec '21
  • 23:12

Ik sprak vanmorgen een groep jonge boeren in een georganiseerd verband. Ik weet zeker dat ze juichen bij dit idee. Niet omdat ze vinden dat ze het beter weten, maar omdat ze hebben kunnen vaststellen dat beleid en werkelijkheid ver uit elkaar zijn gedreven.

Frits van der Schans
Frits van der Schans Food- en agri-economie
  • #3
  • 2 dec '21
  • 12:30

Zo'n 15 jaar geleden heeft CLM enkele jaren eendaagse stages bij boeren en tuinders georganiseerd voor LNV-medewerkers. Dat was een groot succes. Minstens zo'n groot succes was de collectieve 'terugkom-dag'. Op die dag nodigden we alle deelnemende boeren en tuinders uit op het ministerie om kennis te maken met de wereld waarin deze LNV-medewerkers verkeerden. Op een van die dagen legden we de boeren en tuinders vragen van Tweede Kamer leden voor ter beantwoording. Daarop kregen we stevige kritiek: "Waarom krijgen we alleen vragen van de Partij van de Dieren en GroenLinks?".

Maar wat bleek, het waren schriftelijke vragen van álle politieke partijen; van SP tot SGP (inclusief CDA en VVD).....

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #4
  • 2 dec '21
  • 14:31

Dit speelt echt niet alleen bij LNV. Bij LNV speelt nog mee dat het opgeheven en opnieuw opgericht is, velen met achtergrond in land- & tuinbouw en visserij zijn in die periode verdwenen. Wat terug is gekomen is voornamelijk juridisch geschoold.

Een paar jaar geleden kregen wij van de ministeriële top VWS te horen dat we er niet meer toe doen “de tijd van infectieziekten is voorbij

“Inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraak zonder uitzicht”

Frans Aarts
Frans Aarts Land- en tuinbouw
  • #5
  • 2 dec '21
  • 16:42

Het probleem wordt hiermee niet opgelost als we het beleid van het kabinet, waarin CU, niet loslaten dat een ambtenaar na enkele jaren weer moet verkassen naar een heel andere plek, vaak een ander ministerie, en daarom bij voorkeur geen landbouwkundig profiel heeft. De CU had er beter aan gedaan dat 'eigen' beleid eerst ter discussie te stellen en vervolgens na te denken hoe we de ambtenaren beter kunnen opleiden, bij binnenkomst en als nascholing. Kennismaking met boer en bedrijf is daar een belangrijk onderdeel van, maar er is veel meer nodig (inhoudelijke kennis, netwerken, EU-wetgeving).

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.