23
Fotocredits: Dorine Ruter: Annechien Ten Have Mellema bij de bak lupine-erwten. Meer foto's hier

FlashIngebroken bij diervriendelijke varkensboerin

Het waren geen leuke beelden. Enkele dode biggen, een dier met een abces, eentje met een zere poot en een zeug met een schouderwond. Actiegroep Ongehoord brak in bij een bekende diervriendelijke varkensboerin. Al meer dan vijftien jaar ijvert Annechien ten Have met haar met man Menno en zoon Detmer als een apostel voor een beter varkensleven. Dat kreeg ze voor elkaar met een stal die twee sterren kreeg van de Dierenbescherming. Die ene vond ze lang niet goed genoeg. Die derde zou ze kunnen krijgen als ze haar vleesvarkens ook biologisch te eten geeft. Ongehoord ging juist bij haar op zoek naar tekortkomingen en vond ze. Of er een paar minuten ellende uit vele honderden uren in het geheim gemaakte filmbeelden in een verder ok-bedrijf zijn geknipt, is onduidelijk. Caring Farmers - een groep Nederlandse boeren die voor radicale vernieuwing en welzijnsverbetering gaat - geeft Annechien het voordeel van de twijfel in een verklaring.
Annechien besloot zelf haar ster op te schorten en vraagt om een onafhankelijk onderzoek. De consequentie is wel dat het vlees van Annechien uit de winkelschappen is verdwenen tot er nadere duidelijkheid is.

Caring Farmers - Reactie beelden van Ongehoord bij Caring Farmer Annechien ten Have-Mellema - Caring Farmers, 6 nov 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
N van Rooij
N van Rooij Land- en tuinbouw
  • #1
  • 7 nov '21
  • 20:19

Het is te gek voor woorden dat dergelijke actiegroepen in kunnen breken in stallen en daar framende beelden kunnen maken en goedwillende varkenshouders in een kwaad daglicht stellen.
Dierhouderij zonder dat er verwondingen kunnen ontstaan is onmogelijk. Verwondingen zijn er ook bij mensen en daar gaan we s nachts toch ook niet illegaal beelden van maken. In de mensenmaatschappij zijn de omstandigheden ook niet overal optimaal (kijk eens in verpleegtehuizen).
Straffen die activisten.

Willem van den Akker
Willem van den Akker Land- en tuinbouw
  • #2
  • 7 nov '21
  • 20:36

Triest, dit ontneemt iedere boer de lust om verbeteringen aan te brengen. Als er iemand is die de nek uit steekt ter verbetering van dierenwelzijn en milieu, is het Annechien wel. Ik kan dan ook totaal niet de motieven van deze groep, ongehoord, ik ken ze niet, begrijpen.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #4
  • 8 nov '21
  • 10:05

De groep heeft ook ingebroken bij het concept Wroetvarken en stellen het heel nadrukkelijk in een kwaad daglicht.

Als er nou iets een verbetering is tov die ene ster, dan is het dat stal- en dierconcept wel, weet ik uit veelvuldige bezoeken zelf.

Het is duidelijk: ook de verbetering van een dierenleven moeten er aan geloven nu en de Dierenbescherming wordt zwartgemaakt. Tja ....

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #5
  • 8 nov '21
  • 10:40

Volgens sommigen is het nooit goed genoeg.
De vraag is wanneer ga je als samenleving zeggen tegen extremisten (de kleine groep die iets niet wil) dat ze te ver gaan?

Dit is meer stemmingmakerij en demonisering (controle blijft natuurlijk wel altijd nodig, mn onaangekondige).

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.