9
Fotocredits: Alaska Pollock filets Delhaize, Open Food Facts

Flash‘Koolvis duurzamer dan vleesvervangers’

"Er is niets beters voor onze planeet dan wilde Alaska koolvis", jubelt de Association of Genuine Alaska Pollock Producers (GAPP). GAPP liet in een levenscyclusanalyse (LCA) uitzoeken wat de ecologische voetafdruk is van wildgevangen Alaska koolvis in vergelijking met vlees en plantaardige vleesvervangers. De Alaska koolvis - in de VS de meest gegeten wildgevangen vis - blijkt één van de meest klimaatvriendelijke eiwitbronnen ter wereld. De CO2-uitstoot van de echte Alaska koolvis is 3,77 kilo CO2 per kilo eiwit. Die van kip komt uit op 12,50, varkensvlees op 19,65, vleesvervangers tikken 20,83 aan en wildgevangen Atlantische kabeljauw, toch ook vis, 30,60 kilo CO2 per kilo eiwit. Maar rundvlees spant de kroon, met 115,75 kilo CO2 per kilo eiwit.

Alaskapollock - Wild Alaska Pollock Is Among the Most Climate-Friendly Proteins in the World, 3 aug 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #1
  • 4 aug '21
  • 8:20

Hoe is dat nou weer uitgezocht? Ik vermoed dat er wel het een en ander buiten beschouwing is gebleven. Electriciteit of stookolie voor de vissersboten? Koelhuizen in Alaska, hebben niet zoveel stroom nodig?

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 4 aug '21
  • 8:27

Harry, het volledige rapport vind je hier. Ik keek er snel doorheen, maar zag dat de milieukosten van boot en processing zijn meegenomen.

Harry Romijn
Harry Romijn Levensmiddelenhandel
  • #3
  • 4 aug '21
  • 13:04

a) Ik een niet alleen voor de eiwitten, maar ook voor de vetten, koolhydraten en andere stoffen.
b) bij "milieubelasting" kijk ik ook niet alleen naar de CO2 uitstoot, maar ook naar andere vervuilingen.
c) Het "oog" wil ook wat, daarom eet ik bijv. geen meelwormen ( Chinese relatie van mij is er dol op), geen sprinkhanen, slakken, kikkers enz.
d) en dan het rapport doorlezen: het begint bij de uitvaart van de vissersboten, processing via zonne-elektriciteit enz. Om die dingen te bouwen, en naderhand weer op te ruimen, kijk, DAT nemen we niet mee. Ook alles, wat nodig is om die vis in de natuur te laten groeien.
Daarom: rundvlees... van dat rund, dat ik van achter mijn huis pak, en slacht, haalt ook bij lange na die 115,75 kg niet.. WEL als ik de uitstoot aan CO2 meereken, die mijn auto uitbraakt als ik vluchten moet voor die woedende boer...

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #4
  • 6 aug '21
  • 11:03

Het volledige rapport (zie link in #2) is zeer degelijk en besteedt ruim aandacht aan beperkingen van LCA-studies, systeemgrenzen en consequenties van allocatiekeuzes.
Het ziet ernaar uit dat vervolgens een marketingafdeling aan de haal is gegaan met het onderzoeksrapport. In het volledige rapport wordt b.v. uitgelegd dat de meeste gevangen koolvis wordt verwerkt tot visolie en vismeel. Vanwege massa-allocatie gaat de meeste CO2-uitstoot die samenhangt met vangst en verwerking naar visolie en vismeel (zie pagina 40/41 in het rapport). Er wordt daardoor relatief weinig CO2 toegerekend aan visfilet, surimi en andere consumentenproducten. Ook die vermelding van CO2-eq per kg eiwit en de vergelijking met vlees van landdieren en nepvlees vind ik niet terug in het rapport dat Dick linkt in #2.
Even de achterkant van de sigarendoos: volgens het onderzoeksrapport veroorzaakt 1 kg 'consumentenkoolvis' krap 1 kg CO2-eq. Koolvis bevat ongeveer 120 gram eiwit per kg, dus per kg koolviseiwit wordt ruim 8 kg CO2-eq uitgestoten. Ik begrijp dus niet waar die 3,77 kg in het juichende persbericht vandaan komt. En die enorm hoge CO2-emissie van rundvlees klopt in elk geval niet als je uitgaat van Nederlands rundvlees van melkkoeien (1,4 kg CO2-eq per kg vlees, zie hier.
Waarmee ik niet wil zeggen dat koolvis een ramp is voor de planeet, hoor! ;-)

Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #5
  • 6 aug '21
  • 12:02

Dank je wel voor je moeite en uitleg, Carolien! Mijn kriebelige gevoel bij het lezen van die enorme verschillen was dus wel terecht....

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.