14
Fotocredits: Jaap Seidell, Café Weltschmerz

Flash‘Vleesvervangers zijn junkfood’

"Vleesvervangers bevatten vaak te veel zout en te veel verzadigd vet." Dat zegt volksgezondheids- en voedingsdeskundige professor Jaap Seidell. "Eigenlijk vervang je het ene junkfood door het andere, als je een plantaardige hamburger bakt. Ik snap wel dat de voedingsindustrie inzet op vleesvervangers. Er is veel geld aan te verdienen. Maar voor de gezondheid is het niet de beste route." Seidell adviseert onbewerkt plantaardige voedsel. Noten, peulvruchten, volkorengranen, zaden en groenten.

de Volkskrant - Zo krijgen we alle Nederlanders van het vlees voor 2030, 1 aug 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #1
  • 1 aug '21
  • 22:52

Ik denk dat Jaap Seidell eens langs moet komen. Zout en verzadigd vet zijn in de laatste generatie absoluut geen issue meer. Ja, er wordt nog teveel zout toegevoegd, maar het hoeft niet, en de nieuwste generatie is lekkerder en gezonder. Idem t.a.v. verzadigd vet. Hoe dan ook, ik nodig uit om eens te komen proeven en het gesprek aan te gaan.

Arnold van Woerkom
Arnold van Woerkom Land- en tuinbouw
  • #2
  • 2 aug '21
  • 12:58

Wouter lekkerder en gezonder dan wat?

Ja lekker maken kan de industrie wel maar dat is ook niet moeilijk, gezonder is een ander verhaal. En voor gezonder voedsel moet je heel ergens anders zijn. Vanuit een bodem in zijn natuurlijke balans, is de grootst mogelijke garantie om voedsel te telen met de voedingstoffen die ons lichaam van ons voedsel vraagt. Voedingstoffen van de goede vorm de verschillende goede hoeveelheden en ook nog in de juiste balans.

Seidell adviseert onbewerkt plantaardig voedsel wat is daarop tegen?

Jos Hugense
Jos Hugense levensmiddelenproductie
  • #3
  • 2 aug '21
  • 13:29

Noten, peulvruchten, volkorengranen en groenten. Absoluut. Maar er zijn niet zoveel mensen die dat dieet volgen en bedrijven zijn er niet om eetgewoonten te veranderen. Bedrijven zijn er om winst te maken en dat het liefst op een consistente basis. Daarom volgen ze de vraag en leveren datgene wat hun klanten lekker vinden. Hier en daar zullen ze best eens proberen dingen beter te doen en zout of suiker te vervangen, of om producten magerder te maken, maar als de consument iets wil, dan krijgt hij of zij dat over het algemeen geleverd indien wettelijk toegestaan. Ik noem maar producten als alcohol en sigaretten, maar ook voedsel als kaas, slagroom, winegums, een Mars of gevulde koeken, en ook vleesvervangers. Allemaal iets lelijks van te zeggen, maar we vinden dat nu eenmaal lekker en dus leveren bedrijven die producten. "Vleesvervangers zijn junkfood" is erg generaliseren, dat doet Jaap wel vaker. Het Voedingscentrum doet het wat genuanceerder. Vleesvervangers met veel zout kun je beter mijden, net als kaas met veel zout en vet. Want ondanks het feit dat kaas heel hoge percentages zout en vet kent, zien we dat nog altijd als een gezond Hollands product. Maar ook bij Het Voedingscentrum kun je interessante gedachten vinden. Zo vindt men gehakt in de schijf van vijf horen, maar een hamburger dan weer niet. Het leven zit raar in elkaar. Voeding ook. We willen het telkens weer graag in hokjes stoppen van goed en kwaad, maar daarvoor is voedsel veel te complex. Om die complexiteit te simplificeren wordt dan gemakshalve maar gegeneraliseerd. Dat is jammer en doet te kort aan bedrijven die producten ontwikkelen met weinig zout, suiker of vet, zoals Wouter, of wij of nog drie dozijn anderen. Daar heeft men klaarblijkelijk geen boodschap aan, maar misschien moeten we daar de schouders maar gewoon over ophalen. Ik dacht dat de markt voor vleesvervangers het afgelopen jaar zo'n 25% steeg, een marktontwikkeling die zijn gelijke in het voedselschap niet kent.

Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
  • #4
  • 3 aug '21
  • 0:11

Consumenten vinden extacy, ghb, cocaïne ook erg lekker...

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #5
  • 3 aug '21
  • 16:41

Die consumenten zijn dan oerstom, ook als ze meedoen aan experimenten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.