8
Fotocredits: lavendelijs, Foodlogmedia

FlashLevensgevaarlijke lavendelolie

Ken je die mooie paarse veldjes tussen Lyon en Marseille? Levensgevaarlijke chemie. Daar gaan we weer, twitte Foodlogcommentator en -auteur Dennis Zeilstra naar aanleiding van artikelen van Tedje van Asseldonk op Foodlog. Lavendelolie is krachtig spul, maar wordt al eeuwen gebruikt. Net als venkel en anijs.

Twitter , 27 jul 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #1
  • 29 jul '21
  • 6:48

Sneu. Hier in mijn buurt (Quercy) zijn lavendelkwekers gestart, die hun artisanaal bereide product, lavendelolie, nu goed beginnen te verkopen. Het is inderdaad een krachtig product, een klein parfumflesje kost ongeveer €10.-
Ik kweek ook lavendel, kan goed tegen het klimaat hier. Als ik tussen de struiken zit, moet ik oppassen, dat het me niet op de longen slaat en een soort van astmatische aanval opwekt. Ik heb dat met meer aromaten. Een beruchte is Phlomis Fruticosa, van dezelfde familie als lavendel (en thijm). Of kort erin werken, heb ik ontdekt, of pas snoeien als het regent of bij koeler weer. Maskertjes werken niet.

Frank Buurman
  • #2
  • 29 jul '21
  • 14:47

'non bio degradable'? Dus de bloemen die voor essentiële oliën/ echte parfums gebruikt worden zijn slecht voor het milieu? (of komt dat door de extractie methode? met - welke - olie?.... en hoe zit het dan met aquatische/alcohol extractie?)
Met enorm geconcentreerde natuurlijke stoffen is het uitkijken voor effecten - zó maar geconcentreerd toepassen uit den boze. Er zijn nog gevaarlijker zaken - zoals pure Tea Tree olie (die je echt alleen maar voorzichtig mag gebruiken op wratten).
Maar slechter dan chemische aromatische koolwaterstoffen (enzo), microplastics, nanodeeltjes en schimmeldoders die massaal gebruikt worden in de meeste huishoudelijke/ verzorgingsproducten ? Dacht het niet. Desastreus dat.

Lavendel ook onmisbaar in Provençaalse kruidenmix (net als tijm/oregano - waarvan de gezondheidskundige waarde aangetoond). Heerlijk in gerechten, gerubd met een entrecote. Een van mijn favo mixen. Nooit een allergische reactie van gehad. Misschien dat drogen (bakken/koken) ook een verschil maakt?

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #3
  • 29 jul '21
  • 16:17

Sommige lavendelboeren staan met hun destillatieketel op de markt. Een berg lavendel erin en na een tijdje druppelt het destillaat eruit in een flesje. Er worden doorgaans 2 soorten verkocht, lavende en lavandin. De olie van lavendin werk beter tegen schimmeltenen dan de olie van de lavende. De olie wordt veel verwerkt in zepen, shampoos. Daarnaast zijn enkele druppels voldoende om een uitgewerkt zakje lavendelbloemen (voor tussen het linnengoed of kleding) of de WC luchtverfrisser (poreus potje met lavendelbloemen) opnieuw te activeren.
Voor de enorme hoeveelheid geur die erin zit is lavendelolie niet duur. (https://www.lavandes.fr/]

Grootste bekende gevaar: brandbaar.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #4
  • 29 jul '21
  • 17:26

Lang leve de techniek.
"Alle 600 bestanddelen van lavendelolie moeten dan worden getest op mogelijk gezondheidsgevaar."

De zeer gevoelige analyse technieken hebben niet alleen voordelen, je kunt maar beter niet weten dat er zelfs in de biologische honing glyfosaat zit. Doet mij denken aan een oud artikel op FL waarin werd gevraagd welk product dit is. De chemische samenstelling werd op FL getoond (echter zonder afbeelding van de blauwe bes). Ook daarin blijken plots een aantal gevaarlijke stoffen te zitten. Hoever het staat met de testen van al die stofjes weet ik niet en hoef ik ook niet te weten. Er zullen best zeer schadelijke bij zitten, maar die voegen we ook in relatief veilige hoeveelheden toe aan onze levensmiddelen, en dat mag wél.

Frank Buurman
  • #5
  • 29 jul '21
  • 18:24

'Er zullen best zeer schadelijke bij zitten, maar die voegen we ook in relatief veilige hoeveelheden toe aan onze levensmiddelen, en dat mag wél.' Is dat wel zo veilig/ gezond alles met alles in optelsom? Geloof daar niet zo in. Meestal is het commercie en (korte termijn) zo goedkoop mogelijk uit zijn om de beurs investeerders tevreden te stellen... zo steekt onze economie in elkaar

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.