33

FlashBennie Jolink spreekt FDF-boeren nogmaals tegen

De Achterhoekse boerenrocker Bennie - Normaal - Jolink gaf op Nieuwjaarsdag een interview met De Gelderlander waarin hij zei dat de Farmers Defence Force (FDF) zich niet agressief en intimiderend moet gedragen, maar rustig in gesprek moet gaan over het te lage inkomen van de boer. Het leverde hem een huisbezoek op van boeren die bekend zijn uit het FDF-kamp maar die benadrukken dat hun acties niet namens de FDF zijn. Dat is een inmiddels bekende strategie van die wel/niet FDF'ers die rustig aan de deur bellen en eventueel iemand uit zijn bed halen. Ze wilden hem even bijspijkeren, want zijn mening zou niet kloppen. Dat liet Bennie zich niet zeggen. Hij reageerde met een video op Facebook waarin hij de niet-FDF FDF-boeren nogmaals zijn duidelijke mening geeft. Jolink blijkt op termijn voor een 'andere veehouderij', maar het proces daarheen moet 'geleidelijk' zijn. Zijn post heeft inmiddels ruim 2.000 likes en hartjes.

Facebook - Bennie Jolink op Facebook Watch, 7 jan 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Coen Hubers
Coen Hubers Food- en agri-economie
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 8 jan '21
  • 0:16

De bezoekboeren reageerden:
Hoi Bennie, Wij waren vanmiddag inderdaad eventjes bij je langs geweest naar aanleiding van jouw interview in de krant. We zijn allemaal fan van jou muziek, maar vonden dat je de plank een klein beetje missloeg inzake de problematiek rondom de agrarische sector. We dachten, laten we even langs Bennie rijden om je even een beetje bij te praten en om te vragen of je eens in gesprek wou gaan met Jeroen van Maanen, de man binnen de landbouw die destijds een van de onderhandelaars was van het Landbouw Collectief. Dan kan je even helemaal bijgepraat worden en ben je weer helemaal up to date. Je gaf in het interview aan dat je misschien wel de spreekbuis van de boeren bent. Lijkt ons goed dat de “spreekbuis” af en toe even bijgepraat wordt, zodat je feitenkennis op peil komt. Hulpvaardig en vriendelijk bedoeld dachten wij zo.
We hadden onze kinderen bij ons, want die wilden natuurlijk wel mee als we naar Bennie Jolink zouden gaan. Want ook onze kinderen kennen jouw muziek en luisteren dit ook graag. Jammer dat we je niet aantroffen. Maar je dochter heeft ons even vriendelijk te woord gestaan en vertelde tegen ons dat we even een afspraak in moesten laten plannen via jouw secetaresse. We hebben haar dezelfde middag nog even gebeld, dus hopen een dezer dagen alsnog even bij je langs te mogen komen voor een bakje koffie in de buitenlucht.
Vriendelijke groeten, Thijs Wieggers en Tim Krabben uit Marienvelde, Rutger van Lier uit Halle, en Barry Klein Holkenborg uit Ruurlo. Gewoon 4 jongens uit de Achterhoek met hun kinderen. We waren daar niet als, en ook niet namens FDF.


Een uur geleden reageerde Bennie nog eens:
Ik schrijf even een stukje in antwoord op de 4 jongens uit de Achterhoek. (met hun kinderen)
Ten 1e moet ik zeggen, dat de muziek van Normaal hier niks mee te maken heeft, dus of jullie fan daarvan zijn, doet er in dit geval niet toe.
Ik weet best dat jullie het niet als een intimidatie bedoelden, maar mijn familie vond het wel intimiderend, een paar grote John Deeres op ons zandpad, waar haast nooit iemand komt. Waar ik tegen ben, is doodskisten met namen van linkse politici er op en vooral ook de Nederlandse vlag ondersteboven en die agent zal ook zeker niet zijn pistool voor niets hebben getrokken. Met een stikstofreductie plan, bedoelde ik een plan om de veestapel te reduceren IN EEN REDELIJKE TERMIJN en zonder verlies van inkomsten. Natuurlijk vind ik dat de boeren VEEL meer betaald moeten krijgen en dus keur ik de acties bij de distributiecentra (v d supermarkten met hun wurgcontracten) wél goed. Zoals ik ook de acties van wakker dier tegen o.a. plofkippen e.d. goedkeur. Verder heb ik HELEMAAL NIKS met wakker dier of de dierenpartij. Spreekbuis van de boeren ben ik natuurlijk niet, dat maken sommige mensen er van. Ik wil best discussiëren over dit onderwerp, wat echt een groot en ingewikkeld probleem is. Maar dan wel mét gezagsdragers en niet met boeren, want ik sta achter de boeren.

Coen Hubers
Coen Hubers Food- en agri-economie
  • #3
  • 8 jan '21
  • 14:52

#2 Dick, denk dat Bennie blij mag zijn dat de FDF/Farmer Friendly nog niet formeel op de koffie zijn geweest. Dat kost immers ook nog 3% van de plaatverkoop...

Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #4
  • 8 jan '21
  • 20:16

Een jaar of 30 gaf bennie jolink een speech die een beetje op de retoriek van FDF lijkt en sommige nummers van normaal ageren ook tegen de stad en de politiek, maar ook de kerk en andere instituten. Ook konden normaal concerten nog wild aan toe gaan. Bennie Jolink stuitert niet meer over het podium en is ouder, dan doe je het rustiger aan en zeker als je gezondheid niet al te best is sta je zeker niet meer te wachten op onverwacht bezoek van een paar boeren met grote trekkers.

Coen Hubers
Coen Hubers Food- en agri-economie
  • #5
  • 8 jan '21
  • 20:51

#4 Jordi Kolenbrander , volgens mij is dit een uitsnede van het Supertent optreden in de Engelse Schans te Lichtenvoorde in 2000. Jolink heeft dit inderdaad zoals hij later aangaf in de adrenaline van het concert gezegd, maar was niet echt trots op zichzelf.

Verder geef jij een keurige beschrijving van het fenomeen Normaal. Zo ver mijn geheugen van de concerten het uiteraard bij staat, maar dat gold natuurlijk reeds al de volgende ochtend... (ik vermoed dan ook dat ik er bij dit concert ook gewoon bij was...)

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.