9
Fotocredits: 'Slechte inkomens, boze boeren', Ole Husby

FlashNog meer boze boeren

Dit keer gaan ze naar Koblenz. Vermoedelijk zitten ze allemaal in hetzelfde soort schuitje: ze zijn te duur geworden voor de agribusiness.

Twitter - ISCResearch on Twitter, 31 aug 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 31 aug '20
  • 22:49

Toch viel het tegen: „We hadden een heel grote bijeenkomst verwacht”, zegt Hans Geurts. „Dat dat toch niet het geval is, is omdat de boeren moe zijn, zo vertelde de oud-EMB-voorzitter Romuald Schaber mij vanmiddag.” Het blijkt dat ook de politie heeft geprobeerd zoveel mogelijk tractoren uit de stad te weren. De EMB had een protestbijeenkomst belegd, omdat de Europese landbouwministers in Koblenz bijeen waren gekomen om onder meer over de Europese ‘Green Deal’ te praten.

De oud-voorzitters Geurts en Schoonman zijn namens de Nederlandse Melkveehouders Vakbond aanwezig om de EMB te ondersteunen. „Ons probleem is een Europees probleem”, stelt Geurts. „Een kostendekkende melkprijs kunnen we alleen op Europees niveau realiseren en dat heeft alles met Europees beleid te maken. We hebben dertig jaar geleden de verkeerde afslag genomen, van een kostendekkende melkprijs zijn we naar een situatie van concurreren op de wereldmarkt gegaan. Het hele markt- en prijsbeleid dat moest zorgen voor een kostendekkende melkprijs, hebben ze afgebroken. Terwijl het enige dat had moeten gebeuren het flexibiliseren van de melkquotering was, door vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.”


Dat schrijft Melkvee.

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #2
  • 1 sep '20
  • 9:03

#1 Dick. Ja gezien. Heel erg Calimero (gezien de kop in dat artikel) en redenerende vanuit een paar vertegenwoordigers vanuit de grote landbouwdeelsector melkveehouderij, welke zelf enorm versplinterd is, maar wel denkt dat zij als deelsector het centrum van het (Nederlandse landbouw)universum zijn. De (in hun ogen) zgn. 'redder', salvador, JC Vogelaar, welke dat m.n. is in de ogen van niet-LTO-leden en niet-LTO-belangenbehartigers en eigenlijk anti-LTO-landbouwmedia met eigen belangen en een evt. suikeroom met een eigen agenda (bijv. Agrio-kranten), zou DE oplossing moeten zijn. Blijkbaar hebben sommige zgn. ondernemers een 'papa' nodig. (Alle zgn. voorgekookte zgn. 'onderzoekjes' in eigenlijk anti-LTO-media ten spijt die hier op zouden moeten duiden).

Er blijven er een paar in het verleden hangen.

Als deze 'papa' dat dan graag wordt, dan mag deze echter eerst op audiëntie en een soort 'Blijde Inkomste' maken in de regio bij statutair zelfstandige verenigingen (alle ZLTO afdelingen bijv.) en hun besturen, omdat deze zgn. 'papa' zijn rol niet echt schijnt te snappen wat het is om voorzitter te zijn van LTO en daarmee de rLTO's. Het 'papa'-worden vraagt dus meer dan alleen het op gesprek gaan bij een vertrouwenscommissie en een LTO-ledenraad. In ieder geval deed deze evt. toekomstige 'papa' nogal uit de hoogte t.a.v een lokaal gekozen bestuurder(s) met direct ledenmandaat (o.a. mijn persoon). Dat vraagt om oefening in deemoed. Een goede leider is immers een dienaar, geen Fuhrer. Gelukkig zegt deze 'papa' te kunnen verbinden. Dat geloof ik graag, maar niet alle tekenen zoals deze mens zich uit en doet, zijn altijd even gunstig. Zijn inhoudelijke kennis m.b.t. de landbouw en boerenkwestie staat buiten kijf. (We prijzen hem en ieder ander waar we hem en ieder ander moeten prijzen en doen dat niet waar niet.).

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #3
  • 1 sep '20
  • 12:38

Ik zoek geen papa. Ik zoek een vechter.

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #4
  • 1 sep '20
  • 12:56

#2 Je ziet echt achter elke boom de grote boze Vogelaar, kom op niet huilie huilie doen de tijd zal het leren.

Marco Maas
Marco Maas Land- en tuinbouwtechnologie
  • #5
  • 1 sep '20
  • 13:25

Willem van Aaken,

Denk jij het vechten van de overheid te kunnen winnen dan op de lange termijn?

Dick Veerman,

Heb je ook een onderbouwing voor je "stelling" dat ze allemaal te duur zijn geworden voor de agribusiness? Ik heb het idee dat je woede van boeren neemt als maatstaf voor de werkelijke financiele situatie, en dat klopt niet want boeren worden altijd kwaad als het over geld (of bezittingen/eigendommen en de verdeling daarvan) gaat.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.