11
Fotocredits: 'Food waste on farms', USEPA Environmental-Protection-Agency

FlashRekenen en koeienvoer

In Californië dreigen koeien van de wet geen voedselresten - zoals oude kool, sla, spruitjes en doorgedraaide appelen - meer te mogen eten. Logisch, denken de autoriteiten, want als je een koe voer geeft waardoor hij minder methaan uitstoot dan red je het klimaat. Maar als je dat voedsel weggooit, dan stoot het ook methaan uit. Alleen niet via de koeien die via dat speciale voer ook methaan blijven uitstoten. De uitstoot verdubbelt niet, maar het kost in ieder geval veel meer methaan in plaats van minder. Als jij dit sommetje kunt volgen, dan ben je slimmer dan mensen die wetten voorstellen en maken.

Boerenbusiness - Californië wil bijproducten voeren verbieden - Nieuws Amerikaanse veehouderij, 28 jul 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #1
  • 29 jul '20
  • 11:59

Rare jongens, die Amerikanen

Rene Smit
Rene Smit toerisme & yoga
  • #2
  • 29 jul '20
  • 13:49

Als je het zou verbranden, dan levert het toch alleen CO2 uit, wat 25x minder schadelijk is?

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #3
  • 29 jul '20
  • 14:46

Gewoon uitpersen bleken en als veggie-melk verkopen.
Of yakkie-melk.

Jopie Duijnhouwer
  • #4
  • 30 jul '20
  • 6:18

Nu begrijp ik er inderdaad helemaal niets meer van. Het is ondertussen een populaire mening op Foodlog dat methaan uit de korte cyclus er niet toe doet (geïnspireerd door Mitloehner), vooral niet als die methaan uit Westerse koeien komt.

Korte cyclus methaan is (volgens Mitloehner en zijn FL aanhangers) wel fout als het uit niet Westerse koeien komt, maar evengoed als het uit een landfill komt? Terwijl er bij een derde van de Amerikaanse landfills methaan wordt opgevangen. Mitloehner exegeten, help!

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
  • #5
  • 30 jul '20
  • 16:52

Na het lezen van de draad van Frank Mitloehner ben ik ook de draad kwijt. Hij zegt namelijk ‘The bill could greatly disrupt the role dairy farmers and beef producers play in keeping solid organic waste from heading into landfills, thus preventing the waste from contributing to more methane emissions in landfills.‘ Alsof de koeien bij het verwerken van het organisch afval geen methaan uitstoten. Het enige wat ze extra doen is upcyclen en van dat organische afval vlees en melk maken. Hij geeft geen verwijzing o.i.d. dat na vertering van een bepaalde hoeveelheid organische afval door een koe er minder methaan vrij komt dan bij een stortplaats.
De enige reden die ik kan bedenken voor het wetsvoorstel is dat California het gas van de gemeente stortplaatsen wil gaan afvangen om daarmee energie op te wekken (zorgt wel voor afname methaanuitstoot en is makkelijker af te vangen dan bij koeien). Dan is het interessant een mogelijke concurrent (veehouders) en prijsopdrijver voor dat organisch afval uit te schakelen met een wet.

#4 Jopie, ik weet niet of je mij aanspreekt maar volgens mij moet je voorkomen dat de methaanconcentratie in de atmosfeer niet verder stijgt. Ook korte cyclus methaan kan de methaanconcentratie doen stijgen bijvoorbeeld door toename van de veestapel.
Je uitspraak ‘een populaire mening op Foodlog dat methaan uit de korte cyclus er niet toe doet (geïnspireerd door Mitloehner), vooral niet als die methaan uit Westerse koeien komt’ vind ik kort door de bocht.
In 1990 produceerden de 5,2 miljoen koeien ongeveer 286 miljoen kilo methaan, in 2018 produceerden 3,7 miljoen koeien 200 miljoen kilo methaan. Een afname van 30% in methaan-emissie. Volgens mij heeft die veestapel eerder bijgedragen aan een afname van de methaanconcentratie (vanwege korte levensduur) en daardoor eerder een stabiliserend effect gehad op de temperatuurstijging dan een temperatuur verhogend effect zoals dat nu in de IPCC-systematiek tot uitdrukking komt.
Met bovenstaande zin wil ik niet zeggen dat methaan uit de korte cyclus er niet toe doet of dat een methaan uit westerse koe onschuldig is. Wat ik er mee probeer duidelijk te maken is dat het frame dat ‘vleesconsumptie naar nul moet en het gebruik van fossiele brandstoffen wat minder’ verkeerd is en precies andersom is.
Vlees minderen voor het snelle effect maar fossiel (CO2) naar nul omdat het zich opstapelt.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.