Dat de snackbar onderdeel is van de Nederlandse samenleving, het haal je de koekoek. En dat veel mensen waarschijnlijk ongezond eten is geen gewaagde veronderstelling. Maar de redenering van de hoogleraar, althans zoals verwoord in het bericht hierboven, is wonderlijk en klinkt weinig wetenschappelijk. Aan de hand van het aantal soorten pizza's in een supermarkt kun je onmogelijk vaststellen dat 'ongezond eten onlosmakelijk verankerd is in onze eetcultuur.'
Ik ben zelf even gaan tellen en meten. Hoort olijfolie tot onze eetcultuur? Nee. Maar toch staan in een gewone Albert Heijn 20 verschillende soorten en merken en verpakkingen op het schap. In een XL nog een tiental meer.
En hartje winter tien verschillende soorten verste tomaten. Fantastisch ook het niet te tellen aantal verschillende tomatensauzen.
Appels? Meer dan twintig soorten.
Gaan we naar de afdeling brood. Een onoverzichtelijk enorme hoeveelheid hypergezonde bruine broden met een keur aan granen en vezels.
Ik denk dat meetlat en telraam in de supermarkt geen goed onderzoeksgereedschap zijn. Meten wat we eten, hoeveel en hoe vaak, dat zegt iets.