Het is inderdaad best verrassend dat een politicus opeens zoveel verstand van landbouw heeft.
Samen met boeren willen veranderen en dan zo ongenuanceerd en bot over de boerenacties spreken. Trieste start voor gewenste noodzakelijke dialoog. https://t.co/SZyzewUot3
— Wouter van Teeffelen (@Fruitteeltinfo) December 17, 2019
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.
Het is heel makkelijk te vertellen wat er niet mag en wat er beter moet, het wordt tijd dat er politici komen die zeggen wat ze wel willen of die op z'n minst met de sector willen uitzoeken wat er mogelijk is aan verbeteringen.
Nou dan heeft Timmermans toch een mooie voorzet gegeven?
Er zal heel veel moeten veranderen: biologischer, kleinschaliger, geen import meer van veevoer of kunstmest(grondstoffen), maar zelf voer verbouwen. De productie zal minder efficient worden, export dus ook. We kunnen nog steeds meer dan genoeg voedsel voor onszelf maken. Daarvoor zijn eerder meer dan minder boeren nodig. Als het goed gaat hebben we straks misschien zelfs nog wel een tekort aan boeren! Behalve de boeren zullen ook de supers c.s. en de consument over de brug moeten komen. Zij zullen véél meer voor hun piepers, melk, uien etc. moeten betalen dan ze gewend zijn. En dan blijft het echt niet bij 5 of 10%. Als de groothandel en de supers dan ook eens wat van hun schandelijke marges inleveren, kan het misschien iets minder dramatisch worden.
Hens, hoe hoog is die schandelijke marge ongeveer precies?
Een kilo uien levert een boer 12-15 cent op, in de winkel liggen ze voor 80-100 cent. Aardappelen leveren vergelijkbare prijzen op. Voor bijv. kaas is de marge 'maar' 100 - 150%, toch nog gauw € 2,50 op een pondje kaas.
Een combinatie misschien van een hoge eigendunk, publiciteitsgeilheid en een scherpe neus voor het volksempfinden?