13
Fotocredits: 'Frites à la Chasse3', Guy Renard

FlashFriet moet 7 centimeter lang zijn

Het is tweeduizend volwassen Britse burgers voorgelegd. Wat is de ideale patatstengel? Die blijkt 7 centimeter lang te moeten zijn en 1,2 centimeter dik. Alom bekend, maar toch ook: hij moet knapperknisperig van huid zijn en zacht binnenin. Engelsen wijken in elk geval af van Nederlanders. De helft van de Britten zegt dat ketchup de ideale saus over friet is. Wij weten wel beter.

Daily Mail - 'Perfect chip' is exactly 7cm long and 1.2cm wide, 25 nov 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Hans Pollemans
  • #1
  • 26 nov '19
  • 10:34

"Wij weten wel beter". Is dat zo ? Wat doen wij er op i.p.v ketchup ? 'Wij' Nederlanders (niet wij...) spuiten er een vies kwakje op dat samengesteld is uit water, raapzaadolie, suiker, azijn, gemodificeerd maïszetmeel, eigeel, zout, mosterd (water, mosterdzaad, azijn, zout, specerijen aromas), citrusvezel, geconcentreerd citroensap, melkzuur, sorbinezuur, guargom, xanthaangom, antioxidant E385, carotenen. Opgave door mengvertroebelaar Unilever Nederland Calvé.

Terwijl echte mayonaise (valt in belgie en Frankrijk officieel onder het hoofdstuk 'koude sausen' ) een fluitje van een cent is en je voor 15cent een pot vol hebt, die zeker 4 dagen in de koelkast goed houdbaar is..

Daarnaast kun je met mayonaise als basis-saus van alles. Naar eigen smaak dipsausen maken, er met vlees van een verse kabeljauwkop een 'top' vissalade van maken, of mengen met zalmsnippers en garnalen om er in een stalen ring een noordzeebonbon van te maken. Etc. etc.

Onvoorstelbaar eigenlijk dat je in nederland zich zo laat neppen door voedsel-rommelaar Unilever.
Tijd nodig om zelf mayo te maken: ca. 4-5 minuten.

Astrid Spijkers
  • #2
  • 26 nov '19
  • 13:18

Ja, erg leuk als je de enige in huis bent die een beetje mayonaise eet dat zelf maken, een pot vol die slechts 4 dagen houdbaar is, dan kan ik in mijn geval dus steeds een flinke hoeveelheid weggooien, dat is pas dure mayonaise. Hoeveel is 'een pot vol' Hans? Zelfs een 200 grams pot zou ik echt niet leeg krijgen in 4 dagen.

Hans Pollemans
  • #3
  • 26 nov '19
  • 14:31

#2 Astrid, de hoeveelheid bepaal je met de olie.
Met 1 dooier kun je ook een kleine hoeveelheid maken. En zoals ik al schreef kun je er veel mee doen.
De prei is erg goedkoop nu; snij in zeer fijne ringen, koop een een 'meesterlijke ham' bij de Lidl of goedkoper want hoeft niet 1e kwaliteit te zijn, snij die in fijne repen en dan dwars in klein stukjes, en meng alles met mayonaise. Daar kan ham/prei salade uit de super niet tegenop. Beetje zout, beetje peper, snuifje cayenne.
Of doe er zeer fijn gesneden augurkjes bij, of experimenteer met kerry.
Of mayonaise als basis voor een vinaigrette-saus je voor de salade..
Ook het kleine potje raakt sneller op dan je denkt...

Met jouw argument de anderen eten het niet, geraak je steeds meer richting fast food, kant en klaar.
Dat is juist wat ik zo betreur.
Je eigen eten bereiden geeft je controle houden wat je eet..
99% van de bevolking weet niet eens meer wat ze eten.. Zie ingrediënten #1

Opmerking:
Ik begreep dat de wijze waarop wij mayonaise maken, niet meer mag (?) in de Horeca,
en dat die ook niet 'toegestaan' is in bejaardenhuizen.
Reden: toepassing met rauwe eieren.

Astrid Spijkers
  • #4
  • 26 nov '19
  • 15:12

Gatver, ham/prei salade, wil je nog iets viezer opnoemen? En dan dat als basis voor een saus voor de salade, nee dank u.
Sorry Hans, maar ik maak veel zelf, maar er zijn echt sommige dingen die ik toch liever uit de winkel koop, omdat het EN langer houdbaar is EN makkelijker als het voor slechts 1 persoon in huis is die het eet. Mijn man eet echt niks met mayonaise, dus ook geen salades enz. Dat is zonde van het werk die ik eraan zou besteden EN nog meer, zonde van de afwas als het maar voor een klein prutserig beetje is wat ik nodig heb voor mezelf.
Ik trek op sommige punten toch echt een streep waar het zelf maken of kopen betreft.

Sytske Barkhuis
  • #5
  • 26 nov '19
  • 17:03

#4 Astrid,
Hier idem dito, want mijn echtgenoot 1x per 2 weken als we gebakken krieltjes eten.
Hem maakt het niet uit wat er aan ingrediënten er in een product zitten, als hij het maar lekker vindt.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.