Geschat wordt dat slechte voeding wereldwijd verantwoordelijk voor 11 miljoen sterfgevallen per jaar. Artsen kunnen dat verbeteren door hun voedingskennis te gebruiken bij de behandeling van patiënten met voedingsgerelateerde (chronische) ziekten. Uit de studie blijkt daarentegen dat in alle onderzochte landen een gebrek is aan voedingsonderwijs in de medische opleiding.
De auteurs keken naar 24 studies tussen 2012 en 2018 uit de VS (11), Europa (4), het Midden-Oosten (1), Afrika (1) en Australazië (7). De aandachtspunten waren de huidige kennis, houding, vaardigheden en het zelfvertrouwen van geneeskundestudenten met betrekking tot voeding en voedingsadvisering. De auteurs stelden vast dat geneeskundestudenten behoefte hebben aan voedingsonderwijs.
Volgens een van de auteurs, Dr. Lauren Ball van de Australische Griffith universiteit, is het hoog tijd dat toekomstige artsen in hun opleiding meer leren over de effecten van voeding op gezondheid. Amsterdamse geneeskundestudenten krijgen sinds vorig jaar de mogelijkheid meer over voeding te leren in extra-curriculaire colleges en werkgroepen.
Artsen hoeven wat mij betreft geen voedingsadvies te kunnen geven. Wel lijkt het mij zeer nuttig dat ze doordrongen raken van het belang van goed voedsel voor de gezondheid. De relevante vragen leren stellen bij hun cliënten/patiënten; interpretatie van bloedtesten. En dan door verwijzen.
Doe eens een aantal gastlessen/presentaties van goede diëtisten over hun ervaringen/cases?
Onze huisarts geeft ook geen voedingsadvies, maar stuurt je door naar de diëtiste die, onder andere, spreekuur houdt in zijn praktijk.