Als altijd ondoorgrondelijk hoe het werkt. Een bericht in het Algemeen Dagblad zegt dat asperges zo weinig opbrengen, dat telers ze niet eens meer oogsten. Door het warme weer in februari zijn er te veel op de markt. Hoera voor de smulpaap? Toch niet. Volgens hetzelfde bericht merken consumenten in Nederland niets van de lage prijs. Heeft te maken, zegt de krant, met afspraken in Nederland en veel export. Gooien we het maar weer in uw pet?
AD - ?Prijs asperges is zó laag dat het niet loont om ze te oogsten?, 13 apr 2019
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.
Telers en mensen met verstand van de groentenmarkt, zouden jullie onze lezers willen uitleggen wat de krant niet uitlegt over contracten, lokale overschotten en exportmarkten?
O.m. Henric van der Krogt, Piet Hermus en Pieternel van Velden schudden het zo uit hun mouw.
Ik denk dat de meeste asperges op contract zijn verkocht, dus die prijzen liggen vast. Ik begrijp dat voor half april een euro of zes per kilo normaal is, dus dat zal dan de contractprijs zijn. Dan liggen ze ook voor normale prijs in de winkel. Contracten geven vaak iets van flexibiliteit in volume, maar als de productie veel hoger is dan normaal moet die extra productie ook een plekje op de markt krijgen. Dat extra gaat dus voor marktprijzen weg, maar omdat het grootste deel van de vraag al is ingevuld is het vangnet voor de extra productie beperkt. Dat zorgt voor sterk wegzakkende dagprijzen, zelfs zo laag dat de variabele kosten niet worden goedgemaakt. Dan is niet oogsten verstandig.
Henric, dank!
Het is de enige logische verklaring.
#2 Henric,
Lidl had (heeft) afgelopen week een aanbieding verspil-me-niet asperges; normale kwaliteit asperges 500 gram voor € 3,99 en verspil-me-nietjes asperges 750 gram voor € 3,49.
Liever de wat mindere kwaliteit voor minder dan de contractprijs en zo toch nog wat kunnen verkopen?
Groenteboer ook 3,99/500g klasse A Limburgse, eten er al 3 dagen van.
Maar pas op!
Vorige week bij de Plus een partij Hollandse asperges vermoedelijk nog van vorig jaar uit de zuurstofarme koelcellen, van boven tot onder gerimpeld, van onderaf diep gebarsten, voelde voos aan en je kon ze buigen. Van de winter ook Hollandse asperges, op de verpakking stond 'Peru'.