FlashWaarom je klimaatsceptici niet kunt overtuigen

Over het klimaat weten ze te weinig, maar ze willen ook niet weten wat verstandig is om te denken. Ze zijn sceptisch omdat ze tegen overheidsingrijpen zijn, maar dat niet al te hardop willen zeggen. Dat zegt docent aard- en klimaatwetenschappen Bart Verheggen.

OneWorld - Hoe ga je om met klimaatsceptici? - OneWorld, 15 mrt 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #1
  • 16 mrt '19
  • 0:28

Misschien was het niet Verheggen, maar iemand anders op zijn blog klimaatverandering, die zei dat klimaatsceptici eigenlijk klimaat pseudosceptici moeten heten, omdat ze niet met weerlegbare argumenten komen. Bij echte sceptici komen wel argumenten, waarop ingehaakt kan worden. Trouwens, Roos Vonk wordt ook in het artikel van OneWorld genoemd (grinnik). Diezelfde Vonk voorspelt dat de heersende opinie over vlees eten en vliegen zal omslaan, maar dat dat tijd nodig heeft. Over de EV liet ze zich niet uit.

Bennie Stevelink
Bennie Stevelink Land- en tuinbouw
  • #2
  • 16 mrt '19
  • 1:21

Ik ben geen klimaat-scepticus maar wel een klimaatVERHAAL-scepticus. Dat het klimaat verandert door menselijk handelen geloof ik wel. Maar dat deze menselijke invloed wordt gedefinieerd in termen van “uitstoot” is voor mij niet te volgen.
Het “uitstoot-verhaal” is ondoorzichtig, onnavolgbaar en maakt een zeer corrupte indruk.

Ik begrijp de menselijke invloed op klimaat in drie dimensies: 1 koolstofmassa, 2 koolstofverdeling en 3 koolstofvorm en niet koolstofgerelateerde gassen.

1 koolstofmassa. Het wereldwijde ecosysteem bevat een bepaalde hoeveelheid koolstof. Een deel zit in de lucht, een deel in vegetatie en dieren, en een deel in de bodem in de vorm van organische stof. De eerste oorzaak van klimaatproblemen is dat deze massa toeneemt. Dit heeft maar één oorzaak: gebruik van fossiele brandstof. Om te voorkomen dat deze toenemende massa in de lucht terecht komt zal het relatieve deel in vegetatie en bodem moeten toenemen.

2 koolstofverdeling. Wanneer het relatieve aandeel in vegetatie en bodem afneemt, of bij toenemende massa zelfs maar gelijk blijft, zal de CO2 concentratie in de lucht stijgen. Uitbreiding van steden, wegen, vliegvelden, het kappen van bossen voor landbouw of weilanden ploegen om akkers van te maken. Het leidt allemaal tot een verschuiving in de koolstofverdeling. Het aandeel in vegetatie en bodem zal er door afnemen en het aandeel in de lucht zal stijgen.

3 koolstofvorm. Het schijnt nogal wat uit te maken of koolstof in de lucht in de vorm van CO2 voorkomt of in de vorm van methaan. Maar hoe verhoudt zich dat met vroegere eeuwen? Eeuwen geleden liepen in Noord Amerika miljoenen bizons, in Nederland waren grote veengebieden die veel methaan uitstootten . Er moet dus veel tegen elkaar weggestreept worden. Zoveel dat ik mij afvraag of we punt 3 niet beter kunnen overslaan.
Punt 1 en 2 zijn zo bepalend voor het klimaat dat we daar meer dan genoeg aan hebben.

Hoe breng ik punt 1 en 2 onder één noemer en vertaal ze vervolgens ook nog naar “uitstoot”.
Ik kan het zelf niet bedenken.
En dan zie ik ook nog gebeuren dat iedereen dat uitstoot-verhaal invult ten dienste van eigen belang of politieke agenda. Dat maakt op mij een zeer corrupte indruk.

Hanny Roskamp
Hanny Roskamp Journalistiek rond voeding en voedsel
  • #3
  • 16 mrt '19
  • 9:42

Punt 1 kun je sowieso schrappen want dat is onzin. De hoeveelheid koolstof op de hele aardbol is constant. Er zat weliswaar heel veel verstopt in de aardkorst maar ooit was dat ook plantaardig materiaal. Er gaat dus niks in en niks uit. Alleen de verdeling tussen lucht, levende wezens en aarde verschuift. Dus dat scheelt weer n puntje.

Bennie Stevelink
Bennie Stevelink Land- en tuinbouw
  • #4
  • 16 mrt '19
  • 9:47

Hanny #3, ik heb het niet over koolstof op de aardbol maar over koolstof in het wereldwijde ecosysteem. De gigantische koolstofvoorraden in steenkool, aardolie en aardgas maken daar geen deel van uit. Ze worden door menselijke activiteit daar aan toegevoegd.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #5
  • 16 mrt '19
  • 9:50

#2, Bennie, methaan kan ook bepalend zijn. Het klimaat warmt op door de CO2, en methaan, hoewel het veel korter in de atmosfeer blijft, kan daar een schep bovenop doen. Hoeveel weet ik niet, maar alles kan teveel worden vanwege het gevaarlijke karakter van de opwarming. Russisch roulette spelen we.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.