De gegevens van 14.000 personen zijn ontleend aan de Amerikaanse studie Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC). De uitkomsten laten een relatie zien, maar geen oorzakelijk verband.
Mogelijke oorzaken zijn een laag gebruik van fruit, groente en granen in de hoogste risicogroep. Die producten beschermen tegen inflammatie, een van de mogelijke oorzaken van hartklachten zoals boezemfibrillatie. Een andere mogelijkheid is dat een dieet dat laag is in koolhydraten veel vetten en eiwitten bevat. Dat veroorzaakt meer oxidatieve stress, wat ook met hartziekten in verband wordt gebracht.
De resultaten werden bekend gemaakt op het American College of Cardiology's 68th Annual Scientific Session, een jaarlijks congres voor hartspecialisten.
Een onderzoek dat door Griekse cardiologen werd gepresenteerd, benadrukt het belang van kleine aanpassingen in de leefstijl, zoals minder langdurig zitten (voor de tv) en het dagelijks nuttigen van een voedzaam ontbijt. Dat laatste wordt in verband gebracht met minder stijve slagaderwanden op latere leeftijd.
En stel nou dat dat stevige ontbijt maakt dat mensen niet meer snacken op weg naar de trein.
Is dan het gebakken eitje de oorzaak van de betere wanden of het niet snacken?
Jammer dat er zoveel publicaties zijn over correlaties, en zo weinig gecontroleerde experimenten. In dit geval kan oorzaak en gevolg gemakkelijk omgedraaid worden. Als mensen kampen met problemen en die dan proberen op te lossen met een low-carb dieet, dan zul je logischerwijs een verband zien tussen dat dieet en de problemen.
#1 Dick,
Niet of licht ontbijten betekent toch niet automatisch dat je zou snacken op weg naar de trein?