Afgelopen zondag werd bekend dat de Belgische Voedselautoriteit FAVV was gewaarschuwd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) omdat een Nederlandse slachter met salmonella besmet vlees in België bleek te hebben afgezet. Gisteravond kwam de NVWA pas met het nieuws in Nederland naar buiten.
De NVWA heeft de bron van een besmetting van varkensvlees met Salmonella Goldcoast gevonden bij een varkensslachterij; vervolgens zijn maatregelen genomen om het verkochte vlees te traceren. Het gaat om varkensvlees dat in de periode van begin juni tot en eind oktober van dit jaar is afgezet. In Nederland zijn sinds de afgelopen zomerperiode meer patiënten met Salmonella Goldcoast gesignaleerd dan gewoonlijk. Zowel via logistieke lijnen als via DNA-typering zijn de patiënten volgens de NVWA te linken aan één specifieke slachterij. Het slachthuis heeft eind oktober maatregelen genomen om mogelijke herhaling te voorkomen.
In tegenstelling tot de FAVV maakt de NVWA geen winkels bekend waar het vlees, of de vleesproducten die daarvan zijn gemaakt, wordt verkocht. Bovendien heeft de Belgische autoriteit de producten uit de winkels laten verwijderen. De NVWA maakt geen melding van die noodzaak.
Op dit moment (stand per 4 december 2018) zijn er in Nederland 19 patiënten met dit type Salmonella Goldcoast bekend, gemeld tussen begin juli en begin november 2018. Normaal levert de Salmonella Goldcoast zo'n 8 gemelde zieken per jaar op in Nederland. Omdat een infectie van Salmonella bij de meeste mensen relatief milde ziekteverschijnselen veroorzaakt en consumenten daarmee niet snel in beeld komen bij GGD en/of RIVM, is de verwachting dat het werkelijke aantal patiënten hoger ligt. Er zijn tot nu toe geen meldingen bekend in andere EU-lidstaten van ziektegevallen met een infectie van Salmonella Goldcoast die identiek is aan de in Nederland gevonden stam.
Het COV, de brancheorganisatie voor de Nederlandse vleessector, reageert instemmend en zegt dat tracering moet plaatsvinden van vlees dat zonder maatregelen om salmonella-besmetting te voorkomen toch aan de levensmiddelenhandel is aangeboden.
NVWA - Varkensvlees(producten) mogelijk besmet met Salmonella Goldcoast
De NVWA heeft de bron van een besmetting van varkensvlees met Salmonella Goldcoast gevonden bij een varkensslachterij; vervolgens zijn maatregelen genomen om het verkochte vlees te traceren. Het gaat om varkensvlees dat in de periode van begin juni tot en eind oktober van dit jaar is afgezet. In Nederland zijn sinds de afgelopen zomerperiode meer patiënten met Salmonella Goldcoast gesignaleerd dan gewoonlijk. Zowel via logistieke lijnen als via DNA-typering zijn de patiënten volgens de NVWA te linken aan één specifieke slachterij. Het slachthuis heeft eind oktober maatregelen genomen om mogelijke herhaling te voorkomen.
In tegenstelling tot de FAVV maakt de NVWA geen winkels bekend waar het vlees, of de vleesproducten die daarvan zijn gemaakt, wordt verkocht. Bovendien heeft de Belgische autoriteit de producten uit de winkels laten verwijderen. De NVWA maakt geen melding van die noodzaak.
Op dit moment (stand per 4 december 2018) zijn er in Nederland 19 patiënten met dit type Salmonella Goldcoast bekend, gemeld tussen begin juli en begin november 2018. Normaal levert de Salmonella Goldcoast zo'n 8 gemelde zieken per jaar op in Nederland. Omdat een infectie van Salmonella bij de meeste mensen relatief milde ziekteverschijnselen veroorzaakt en consumenten daarmee niet snel in beeld komen bij GGD en/of RIVM, is de verwachting dat het werkelijke aantal patiënten hoger ligt. Er zijn tot nu toe geen meldingen bekend in andere EU-lidstaten van ziektegevallen met een infectie van Salmonella Goldcoast die identiek is aan de in Nederland gevonden stam.
Het COV, de brancheorganisatie voor de Nederlandse vleessector, reageert instemmend en zegt dat tracering moet plaatsvinden van vlees dat zonder maatregelen om salmonella-besmetting te voorkomen toch aan de levensmiddelenhandel is aangeboden.
Inmiddels haalden Aldi en Jumbo varkensvleesproducten terug, schrijft het AD.
De besmetting met de Salmonella Goldcoast kwam aan het licht nadat het RIVM constateerde dat er relatief meer mensen ziek werden van de Goldcoast-bacterie dan normaal. Via dna-onderzoek kwam de bron van besmetting in beeld, een Nederlands slachthuis dat begin juni een aanpassing doorvoerde in het slachtproces waardoor het vlees minder werd verhit dan eerst. Op 24 oktober is de verhitting weer aangepast.
De NVWA is nog aan het inventariseren om hoeveel vlees en afnemers het gaat. Als afnemers het vlees verwerkt hebben tot producten die mogelijk een gevaar zijn voor de volksgezondheid (producten waarin rauw varkensvlees is verwerkt of die uit rauw varkensvlees bestaan, zoals bacon, rauwe ham, cervelaat, metworst en ambachtelijk bereide smeerbare worsten zoals theeworst), komen er 'publiekswaarschuwingen'. Aldi en Jumbo haalden al een aantal vleeswaren terug, "de kans is groot dat er nog meer zullen volgen," aldus de krant.
Wat een raar bericht in het AD. Een varkensslachter die vlees moet verhitten? Ik denk dat heel voedselveiligheids Nederland zijn wenkbrauwen optrekt. Een slachter koelt het vlees juist zo snel mogelijk af.
Ik denk dat de krant heeft gehoord dat de HACCP-regels voorschrijven dat vlees bij rauwachtige bereidingen eerst getest moet worden op geschiktheid daarvoor (afwezigheid van ziekteverwekkende kiemen) óf goed verhit moet worden. Die bereidingen vinden plaats bij verwerkers. Niet in het abattoir.