Het Nederlanse bedrijf Micreos heeft alternatieve manieren gevonden om bacteriën te bestrijden - zonder antibiotica. Het heeft al een (vrij verkrijgbaar) middel op de markt tegen acne en andere huidproblemen die door de bacterie Stafylococcus Aureus veroorzaakt worden. Ook is er in de voedingsmiddelenindustrie een middel beschikbaar dat Listeria-bacteriën bestrijdt.
De antibacteriële werkwijze is gebaseerd op zogenoemde 'fagen', virussen die bacteriën onschadelijk maken door ze 'op te eten'. In de middelen zitten overigens geen micro-organismes verwerkt, maar het enzym dat de fagen produceren om hun 'prooi' uit te kunnen schakelen.
Zowel medische kringen als voedselverwerkers zijn enthousiast over de fagen-middelen, en kijken met verwachting uit naar de nieuwe producten. Daar zou dus ook een MRSA-bestrijder (de resistente versie van de Stafylococcus Aureus) bij zitten. Dat schrijft De Volkskrant.
Dit artikel afdrukken
De antibacteriële werkwijze is gebaseerd op zogenoemde 'fagen', virussen die bacteriën onschadelijk maken door ze 'op te eten'. In de middelen zitten overigens geen micro-organismes verwerkt, maar het enzym dat de fagen produceren om hun 'prooi' uit te kunnen schakelen.
Zowel medische kringen als voedselverwerkers zijn enthousiast over de fagen-middelen, en kijken met verwachting uit naar de nieuwe producten. Daar zou dus ook een MRSA-bestrijder (de resistente versie van de Stafylococcus Aureus) bij zitten. Dat schrijft De Volkskrant.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De middelen van Micreos zijn gebaseerd op de werking van endolysinen die de wand van een specifieke bacteriecel opeten als het ware. De werking klinkt zeer veelbelovend. Het nadeel is dat deze stoffen op een specifieke soort werken. Echter er wordt ook melding gemaakt dat dit middel ingezet zou worden (In Nederland) ter bestrijding van Listeria m. Deze toepassing is echter bij wet verboden omdat wij dan over decontaminatie van voedingsmiddelen praten. Grondstoffen bewaking, hygienisch werken en de koelketen in takt houden zijn tot nu toe de enige methoden om het gevaar van Listeria te kunnen beheersen. De drang vanuit de retail en consument om bewerkte producten steeds langer koel te kunnen bewaren draagt zeker niet bij in de beheersing van dit gevaar. Listeria m. groeit namelijk vrolijk door in de koelkast.