Eerst dachten de sceptici dat het flauwekul was. Toen werd het serieus. Inmiddels zorgt het voor meer omzet. Van chocolade word je vrolijk, zelfs als je armer wordt.
Dat valt te lezen in een reportage over chocolade-onderzoek van Australian Food News. Volgens een onderzoek op basis van de polyfenolen uit chocolade zitten mensen die chocolade eten of drinken beter in hun vel dan mensen die dat niet doen. Chocolade-consumenten zijn rustiger en voelen zich tevredener, zeggen onderzoekers in een artikel in het Journal of Psychopharmacology.
Dergelijk nieuws gaat al jaren door de pers. Chocolade zou bovendien gezond zijn voor niet alleen je geest, maar ook voor je lijf. Dat alles heeft ervoor gezorgd dat de totale markt voor chocolade de afgelopen 5 jaar 20% is gegroeid. Nu de economie terugloopt, loopt ook die groei terug, maar de bestaande niveau's van verkopen blijven gehandhaaft, zegt bureau Mintel dat aan verkoopvoorspellingen doet. Waarom? Mensen worden armer, een chocolaatje op zijn tijd biedt hen 'affordable luxury'. Als je je dus geen Mini als 2e speelauto meer kunt permitteren kun je je heerlijk troosten met een lekker chocolaatje.
Fotocredits: blackblock, uitsnede, Patrizia Ferri
Dit artikel afdrukken
Dergelijk nieuws gaat al jaren door de pers. Chocolade zou bovendien gezond zijn voor niet alleen je geest, maar ook voor je lijf. Dat alles heeft ervoor gezorgd dat de totale markt voor chocolade de afgelopen 5 jaar 20% is gegroeid. Nu de economie terugloopt, loopt ook die groei terug, maar de bestaande niveau's van verkopen blijven gehandhaaft, zegt bureau Mintel dat aan verkoopvoorspellingen doet. Waarom? Mensen worden armer, een chocolaatje op zijn tijd biedt hen 'affordable luxury'. Als je je dus geen Mini als 2e speelauto meer kunt permitteren kun je je heerlijk troosten met een lekker chocolaatje.
Fotocredits: blackblock, uitsnede, Patrizia Ferri
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik ben altijd vrolijk, of ik nou chocola eet of niet, ik eet gewoon gezond, veel groente en fruit, en dat heeft gezorgd dat mijn humeur flink verbeterd is. Chocola is gewoon lekker en geniet ik gewoon van op zijn tijd.
Dat mensen er vrolijk van worden ligt meer aan het feit dat ze in ellendige tijden troost zoeken en dan is chocola een perfect aphrodisium om te nemen. Helaas duurt dat vrolijke gevoel maar kort en komen de ellende gedachten weer bovendrijven, moet je meer nemen en ja zo koop je dus meer. Eerst maar leren omgaan met depressieve gedachten zonder naar snoep te grijpen(of een pil wat ook gebeurt)dan zal je zien dat het een hoop geld bespaart, want je hoeft dan niet zoveel chocola meer te kopen........(knipoog)
Daar gaan we weer: van chocolade word je vrolijker, gezonder, slimmer en ga zo maar door. Dit schreef ik er ooit over in de Telegraaf.
Nobelprijs winnen? Eet meer chocolade.
Ieder jaar rond de feestdagen verschijnen er publicaties dat chocolade gezond is. Deze maand was het de beurt aan het prestigieuze medisch tijdschrift NEJM (http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMon1211064).
Wat bleek? In landen waar veel chocolade wordt gegeten, zijn er meer Nobelprijswinnaars. Van chocolade word je blijkbaar intelligenter. Het onderzoek was een zogenaamde epidemiologische studie, dat wil zeggen dat er werd gezocht naar verbanden, zoals tussen chocoladeconsumptie en het winnen van de Nobelprijs. Als er zo'n verband wordt gevonden dan wordt er met een rekenmethode getest of de gevonden relatie op toeval berust. De media zijn dol op dit soort berichten, want het is goed nieuws en het is zelfs wetenschappelijk bewezen! Hoewel het onderzoek verscheen in een serieus tijdschrift, was het ironisch bedoeld. De onderzoeker wijst namelijk op de tekortkomingen van dit type onderzoek. Want de relatie tussen het eten van chocolade en de Nobelprijs is niet oorzakelijk. Een verklaring kan zijn dat men in rijke landen meer luxe producten zoals chocolade eet en rijke landen hebben ook meer universiteiten dan arme landen. Omdat veel Nobelprijswinnaars hebben gestudeerd aan een universiteit zullen landen met meer universiteiten meer kans hebben om een Nobelprijs te winnen. Er schuilt dus een gevaar in dit type wetenschappelijk onderzoek, want een ogenschijnlijk verband wordt maar al te vaak per abuis vertaald als oorzaak (chocolade) en gevolg (Nobelprijs). Het lijkt er dan op dat je maar veel chocolade moet eten om een grotere kans te maken op de Nobelprijs.
Gelukkig zijn er ook betrouwbare wetenschappelijke testen om het effect van chocolade te onderzoeken. Men neemt daarvoor twee groepen vrijwilligers en geeft de ene groep echte chocolade en de andere een nep chocolade (placebo). Men doet dat op zo'n manier dat zowel de vrijwilligers als de onderzoekers niet weten wie wat gebruikt. Een dergelijk onderzoek met chocolade is in 2008 gedaan in Amerika door onderzoekers van de universiteit van Virginia. Er bleek in dat onderzoek geen meetbaar effect van chocolade te zijn. En om echt betrouwbare resultaten te krijgen, berekent men een gemiddelde van alle goede onderzoeken met chocolade. Alleen als daaruit blijkt dat chocolade leidt tot meer Nobelprijswinnaars dan zal worden geadviseerd om allemaal aan de chocolade te gaan. Maar zo ver is het niet, dus chocolade is geen wondermiddel om Nobelprijzen te winnen, maar gewoon een luxe lekkernij.