China kan en wil graag voldoen aan de Russische vraag naar fruit, groenten en ingemaakte producten die sinds het invoeren van de importstop op westerse voedingsmiddelen is ontstaan. Dat zegt de directeur van het Department of Commerce van de provincie Shandong in de Russische krant Izvestia, schrijft ITAR-Tass.

Agrarische handelsstromen met China groter dan met EU
Shandong is een van de meest ontwikkelde agrarische gebieden van China. De meesten van de 94 miljoen inwoners zijn werkzaam in de landbouw. De waarde van de agrarische handelsstromen tussen China en Rusland wordt door ITAR-Tass geschat op 20 miljard euro - tegen ruim 9 miljard voor de handelsstromen met de EU, VS, Australië, Canada en Noorwegen.

'Wederzijds gunstige handel in voedsel'
Sinds Poetin de invoerstop afkondigde, en waarschijnlijk al daarvoor, is Rusland naarstig op zoek naar alternatieve leveranciers voor die producten waar het land niet zelfvoorzienend in is. China en Rusland zouden met name spreken over een 'wederzijds gunstige handel in voedsel en biologische agrarische producten', schrijft ITAR-Tass. Chinese ondernemers zouden Russisch graan, raapzaad en honing willen kopen en hebben wortels, gember, knoflook, pepers, erwten, pompoenen, tomaten, komkommers en broccoli te bieden. Aan fruit bovendien perziken, peren, grapefruits en watermeloenen.
Een lijst die veel overeenkomsten vertoont met de lijst van (seizoens)producten waar de EU juist steunmaatregelen voor ter beschikking heeft gesteld.

Voedselveiligheid
De voedsel- en warenautoriteit Rosselkhoznadzor bevestigde daarnaast dat China interesse zou tonen om in Rusland agrarische bedrijven op te starten. Opgemerkt moet worden dat China's landbouw met forse bodemvervuilingsproblemen kampt. Dat werkt door in alle teelten en baart ook grote concerns kopzorgen. Onlangs werd Heinz getroffen door een voedselveiligheidsaffaire als gevolg van bodemvervuiling in China. Veiligheidsgaranties in China zijn moeilijk te verkrijgen vanwege nog ontbrekende organisatievormen door de handelsketen heen. Rosselkhoznadzor zal daar zijn handen aan vol hebben.

Fotocredits: Groentenstalletje op markt in Beijing, Dmitry P
Dit artikel afdrukken