Voor de vierde maand op rij heeft China in december vorig jaar fors minder zuivel geïmporteerd dan in dezelfde periode in 2013. Dat meldt Boerderij op basis van cijfers van de Global Dairy Update van Fonterra.

Import China daalt, Azië stijgt
De daling was in december fors: minus 33% ten opzichte van december 2013, vooral omdat de Chinezen veel minder volle en magere melkpoeder importeerden (respectievelijk minus 79 en 58%). Over heel 2014 steeg de import van melkpoeder nog wel met 8%. China importeerde in het afgelopen jaar 2 miljoen ton zuivelproducten.
De rest van Azië zag de import in oktober stijgen met 7,5%. Over de eerste tien maanden van 2014 werd een stijging gerealiseerd van 4%. Over heel 2014 ging er 3,2 miljoen ton zuivelproducten naar (de rest van) Azië. De stijging kwam daarbij met name op het conto van boter (plus 22%), volle en magere melkpoeder (respectievelijk 11 en 9%) en verse vloeibare melk (plus 6%).

Ook Midden-Oosten en Afrika: stijgende import
De eerste tien maanden van 2014 lieten ook een toenemende vraag naar melkpoeder zien vanuit het Midden-Oosten en Afrika. In oktober was er sprake van een piek van 10% in de zuivelimporten door het Midden-Oosten en Afrika; tot en met oktober was de stijging 4% ten opzichte van 2013. Het Midden-Oosten en Afrika importeerden in 2014 3 miljoen ton zuivelproducten, daarbij zorgden verse vloeibare melk (plus 24%) boter (plus 17%), babymelkpoeder (plus 11%) en magere melkpoeder (plus 8%) voor de groei.

Behendigheid nodig
De Chinese cijfers zullen de Europese en Nederlandse zuivelboeren enige zorg baren. Zij hebben de afgelopen jaren volop ingezet op vergroting van hun afzetmarkten in China. De vraagfluctuatie vraagt grote behendigheid om voldoende snel alternatieve markten te vinden voor stokkende.

Fotocredits: 'Got Milk?', josh james
Dit artikel afdrukken