Vanuit vier locaties van drie Nederlandse varkensslachterijen mag tijdelijk geen varkensvlees meer naar China geëxporteerd worden. Dat hoorden de betrokken varkensvleesexporterende bedrijven vandaag. De importbeperking uit hoofde van anti-coronabeleid door China roept nog grote vraagtekens op.

Het gaat om een tijdelijke stop die sinds zondag 28 juni geldt voor de Vion-vestigingenen in Boxtel en Groenlo, Van Rooi Meat in Helmond en Westfort in Gorinchem.

Over de details van de Chinese maatregel bestaat onduidelijkheid. Het gaat om een tijdelijke opschorting, er zijn echter geen voorwaarden benoemd om de levering te kunnen hervatten. Daarnaast is onbekend hoe de Chinese douane zal omgaan met vlees dat reeds onderweg is naar China. Slachterijen ‘hopen dat dit het land binnen mag’. Het COV, de brancheorganisatie voor de vleesverwerkende industrie in Nederland zegt 'vol vertrouwen' te zijn dat de export "spoedig" weer op gang komt. Als dat niet het geval is, zullen de prijzen voor Nederlandse en andere Europese varkensboeren snel dalen door een overaanbod van vlees op de markt. Dat is mede het gevolg van de nog altijd op beperkte kracht draaiende horeca als gevolg van de social distancing maatregelen die in vele landen in Europa gelden
COV - COV - Nieuwsbericht
  • Deel
Druk af