De Chinese autoriteiten verscherpen de regels voor de melding van uitbraken van de Afrikaanse varkenspest in het land, meldt Reuters. Klokkenluiders kunnen op een beloning rekenen en het stiekem wegwerken van besmette dieren is verboden.

Zo hoopt de overheid de besmettelijke varkensziekte beter onder controle te krijgen. Er zijn nu meer dan 60 uitbraken gerapporteerd in 18 provincies, maar de autoriteiten vrezen dat in de nog vaak kleinschalige Chinese varkenshouderij lang niet alle gevallen gemeld worden.

De overheid heeft al vervoersverboden en andere beperkende maatregelen ingesteld om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. In augustus werden de eerste gevallen gemeld. Honderdduizenden varkens zouden al zijn geruimd. Dat mocht niet verhinderen dat er nu ook in de zuidelijke provincie Sichuan, waar bijna 10% van de Chinese varkensproductie plaatsvindt, varkenspest is vastgesteld.

De ziekte zorgt voor een noord-zuidscheiding in het land, schrijft Vilt. In het noorden wordt meer varkensvlees geproduceerd dan er vraag is, terwijl dat in het zuiden precies andersom in. Door slechte wegen en andere vervoersbeperkingen blijven de noordelijke varkensbedrijven met hun varkens zitten, dalen daar de prijzen en zal de productie mogelijk worden opgeschort.
Reuters - China cracks down on African swine fever reporting
  • Deel
Druk af