Je hoeft geen broccoli te eten omdat het zo gezond of zo lekker is. Het ligt heel anders: zelfs als je een bloedhekel hebt aan broccoli móet je broccoli eten - als stadsbewoner, maar ook als plattelander - om de simpele reden dat broccoli het lichaam beschermt tegen de effecten van luchtvervuiling.

Thee van broccolikiemen
Dat blijkt uit serieus onderzoek. Het werd uitgevoerd door wetenschappers van de Amerikaanse Johns Hopkins University en het Chinese China's Qidong Liver Cancer Institute en verscheen in een gerenommeerd tijdschrift voor kankeronderzoek. James Hamlin schrijft erover in The Atlantic.

De onderzoekers gaven hun proefpersonen gedurende 12 weken iedere dag een een portie 'broccolikiementhee' te drinken. Al vanaf dag één steeg de uitscheiding van benzeen in hun urine spectaculair (met 61%) en dat bleef ook zo tijdens de rest van de studie.

Sulforafaan
Volgens de wetenschappers zorgt het sulforafaan in de broccolikiemdrank daar verantwoordelijk voor. Sulforafaan heeft in muizenstudies laten zien dat het kanker-voorkomende eigenschappen heeft, waarschijnlijk doordat de stof het NRF2 molecuul activeert. Dit molecuul zorgt ervoor dat cellen beter tegen in onze vuile stadse woonomgeving voorkomende giftige stoffen kunnen. In een ander onderzoek werd eerder dit jaar ook aangetoond dat een sulforafaan-rijk broccolikiemdrankje de allergische reacties van mensen op dieseldampen verminderde.

De proefpersonen ontdeden zich niet alleen van meer benzeen, ook de uitscheiding van acroleïne, een andere stof die in sigarettenrook en uitlaatgassen voorkomt en de longen irriteert, steeg met 23%.

Chemo-preventie
Luchtvervuiling is een groot probleem, dat zich niet alleen in grote steden maar ook op het platteland voordoet. Een kwart van de wereldbevolking ademt dagelijks onveilige lucht in. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie overlijden er ieder jaar 7 miljoen mensen aan luchtvervuiling, door cardiorespiratoire sterfte, chronische obstructieve longziekten, longkanker en algehele verminderde longfunctie. En dat zou je dus allemaal tegen kunnen gaan door het nuttigen van een groen drankje. Milieu-wetenschappers noemen dat 'chemo-preventie'. Het is bovendien iets wat iedereen zélf kan doen, in plaats van passief afwachten tot overheden afdoende maatregelen hebben getroffen tegen luchtvervuiling. Gewoon, allemaal lekker aan de broccoli, als is het wel pech als je het niet lekker vindt.

Dat is trouwens niet zo gek, want broccoli heeft zulke extreme afdrijvende effecten dat een weldenkend lijf zich er van nature misschien wel tegen verzet. Maar dat is uiteraard pure speculatie.

De New York Times en zelfs groentenkok Yotam Ottolenghi storen zich daar niet aan. De krant kwam vorige week met een pleidooi , inclusief recepten om niet alleen de roosjes, maar ook de stelen van broccoli te eten. Twee groenten voor de prijs van één dus. Ottolenghi grillt ze, met rode pepers en knoflook en helpt daarmee meteen weer een beetje vervuiling de lucht in. Gelukkig neutraliseert de benzeenafdrijver dat meteen.

Fotocredits: 'broccoli' (blad van jong gekiemde spruit), uitsnede, Elizabeht Weller
Dit artikel afdrukken