Thee van broccolikiemen
Dat blijkt uit serieus onderzoek. Het werd uitgevoerd door wetenschappers van de Amerikaanse Johns Hopkins University en het Chinese China's Qidong Liver Cancer Institute en verscheen in een gerenommeerd tijdschrift voor kankeronderzoek. James Hamlin schrijft erover in The Atlantic.
De onderzoekers gaven hun proefpersonen gedurende 12 weken iedere dag een een portie 'broccolikiementhee' te drinken. Al vanaf dag één steeg de uitscheiding van benzeen in hun urine spectaculair (met 61%) en dat bleef ook zo tijdens de rest van de studie.
Sulforafaan
Volgens de wetenschappers zorgt het sulforafaan in de broccolikiemdrank daar verantwoordelijk voor. Sulforafaan heeft in muizenstudies laten zien dat het kanker-voorkomende eigenschappen heeft, waarschijnlijk doordat de stof het NRF2 molecuul activeert. Dit molecuul zorgt ervoor dat cellen beter tegen in onze vuile stadse woonomgeving voorkomende giftige stoffen kunnen. In een ander onderzoek werd eerder dit jaar ook aangetoond dat een sulforafaan-rijk broccolikiemdrankje de allergische reacties van mensen op dieseldampen verminderde.
De proefpersonen ontdeden zich niet alleen van meer benzeen, ook de uitscheiding van acroleïne, een andere stof die in sigarettenrook en uitlaatgassen voorkomt en de longen irriteert, steeg met 23%.
Chemo-preventie
Luchtvervuiling is een groot probleem, dat zich niet alleen in grote steden maar ook op het platteland voordoet. Een kwart van de wereldbevolking ademt dagelijks onveilige lucht in. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie overlijden er ieder jaar 7 miljoen mensen aan luchtvervuiling, door cardiorespiratoire sterfte, chronische obstructieve longziekten, longkanker en algehele verminderde longfunctie. En dat zou je dus allemaal tegen kunnen gaan door het nuttigen van een groen drankje. Milieu-wetenschappers noemen dat 'chemo-preventie'. Het is bovendien iets wat iedereen zélf kan doen, in plaats van passief afwachten tot overheden afdoende maatregelen hebben getroffen tegen luchtvervuiling. Gewoon, allemaal lekker aan de broccoli, als is het wel pech als je het niet lekker vindt.
Dat is trouwens niet zo gek, want broccoli heeft zulke extreme afdrijvende effecten dat een weldenkend lijf zich er van nature misschien wel tegen verzet. Maar dat is uiteraard pure speculatie.
De New York Times en zelfs groentenkok Yotam Ottolenghi storen zich daar niet aan. De krant kwam vorige week met een pleidooi , inclusief recepten om niet alleen de roosjes, maar ook de stelen van broccoli te eten. Twee groenten voor de prijs van één dus. Ottolenghi grillt ze, met rode pepers en knoflook en helpt daarmee meteen weer een beetje vervuiling de lucht in. Gelukkig neutraliseert de benzeenafdrijver dat meteen.
Fotocredits: 'broccoli' (blad van jong gekiemde spruit), uitsnede, Elizabeht Weller
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zeer bedankt mijnheer Hoyink (#9)
Hallo Willem,
Al die apparaatjes in de keuken tegenwoordig. Maar 'blenderen' is (in dit geval) het met vocht tot dunne pap respectievelijk dikke soep pureren van de groente. In een zogenaamde (elektrische) 'blender', een hoge glazen kan/beker met onderin heel snel ronddraaiende mesjes die alles fijn maken.
En een (elektrische) 'slow juicer' is een apparaat met een langzaam draaiende zware schroef, waarvan de meeste types worden gebruikt om (rauwe) groente en/of fruit te pletten c.q. persen. Zo'n apparaat heeft twee uitgangen, uit de ene komt de tamelijk droge vezelige pulp van de groente en/of het fruit, uit de andere het sap. Met zo'n ding kun je dus bijvoorbeeld je eigen verse tomaten- of appelsap maken, of een multidrankje van meerdere ingrediënten. (Sommige mensen gebruiken die pulp dan ook nog i.p.v. hem weg te gooien, bijvoorbeeld voor een groentenquiche of om zelf crackers mee te bakken).
En dan nog die broccoli. Ik vind het rauw niet lekker, maar volgens gezondheidsfreaks kun je hem zelfs het béste rauw eten! Dan krijg je de meeste en beste voedingsstoffen binnen. Ik heb het even opgezocht: maar 29 kilocaloriën per 100 gram, heel weinig koolhydraten en suikers dus. Verder o.m.: vitamine A en B, (heel veel) C; calcium, koper, fosfor, ijzer, (heel veel) kalium, magnesium, natrium en zink. Maar 4 minuten fietsen en je bent al die caloriën kwijt, maar die vitamines en mineralen heb je mooi binnen.
Recepten zijn maar ingewikkeld en voor mensen die bijvoorbeeld weten wat blenderen is (ik niet). Kun je broccoli ook gewoon rauw eten? Zo ja, dan kan die het beste maar even in een electrisch aangedreven fijn snijder; is dat een slow-juicer?
Ik ben niet zo van de broccoli maar eet hem wel, bij voorkeur trouwens als (met z'n eigen kookvocht en wat ui en paprika) geblendeerde soep. Op smaak gemaakt met een gewoon groentebouillonblokje van een wat beter en minder zout merk. Op het laatst nog een beetje olie erdoor - van olijf, avocado of kokos of iets anders dat wel okay is.
Sinds ik een slow juicer heb, gebruik ik de keren dat we de broccoli gewoon als groente eten ook wel anders. Ik hak de rauwe of geblancheerde stelen dan in stukjes als onderdeel voor een gezond groentesapje, met verder bijvoorbeeld selderie, wat spinazie, rettich, komkommer en een limoen (met schil en al door de pers).
En ik begrijp nu, door de hier gemelde kwaliteit van die broccoli, dat ik daarna weer eens een keer een lekkere zware Franse Gitanes maïs kan opsteken ;-)
In de tijd dat er nog een K&K broccoli roosjes te koop waren, sterker nog, in de tijd dat broccoli een nieuwe groente was heb ik de steeltjes nog wel eens klaargemaakt. Maar ben er snel mee opgehouden en iedereen om mij heen ook. Dus dat we geen stelen meer eten komt zeker niet door de K&K fabrikanten.
Ik eet ze nu trouwens weer wel, maar dat komt omdat ik liever Chinese broccoli eet en die zijn meer steel dan roos. :)