Met de regelmaat van de klok duiken berichten op dat moderne groenten- en fruitvarieteiten minder voedingswaarde zouden hebben dan vroeger. Dat zou komen door nieuwe teelttechnieken en moderne varieteiten die geslecteerd zijn op snelle groei. Om die reden onderzochten Amerikaanse wetenschappers 14 verschillende soorten broccoli die sinds 1975 op de markt kwamen. In hun onderzoek elimineerden ze de invloed van de bodem en andere omgevingsfactoren. Ze constateerden dat de voedingswaarde per soort broccoli weliswaar verschilt, maar dat er geen reden is om aan te nemen dat er sprake is van een afname van voedingswaarde. Eerdere berichten als zou er sprake zijn van afnames zouden het gevolg zijn van een eenvoudige, maar fundamentele meetfout. Verschillende soorten laten onderling nu eenmaal verschillende minerale waarden zien.
Het persbericht over het onderzoek is hier te vinden. De onderzoekers van de USDA en het Baylor College of Medicine (BCM) in Texas schrijven zelf:
It has been proposed that crop improvement through directed plant breeding has resulted in decreases in nutrient concentrations of harvested components over time. A few field studies wherein cultivars released over a period of years are evaluated for nutrient content provide the best evidence for nutrient changes over time; however, no such studies have been conducted with vegetable crops. To accomplish this with broccoli (Brassica oleracea L.), we grew 14 cultivars released over 50 yr in two field trials, and harvested florets were assayed for mineral concentration by inductively coupled plasma–optical emission spectroscopy. Results indicated significant cultivar differences in floret concentrations of Ca, Cu, Fe, Mg, Na, P, and Zn, but not of K, Mn, Mo, or S. With most minerals, there was no clear relationship between concentration and release year. Although the oldest cultivar exhibited some of the higher mineral concentrations, from 1975 to the present no significant changes appear to have occurred. Head mass was negatively correlated with concentrations of most minerals, but head mass was not correlated with year of release. We propose it most relevant to examine mineral nutrient changes for cultivars grown since 1975 when broccoli phenotypes changed dramatically and the vegetable grew in prominence as a component in the U.S. diet. Results provide a guide for mineral levels in broccoli that should be maintained as other characteristics are manipulated in the future.
Zoals de laatste zin laat zien, stellen de onderzoekes voor hun resultaten te gebruiken als een nulmeting die kan dienen om toekomstige discussies over de minerale voedingswaarde van broccoli van een wetenschappelijk fundament te voorzien.
De volledige tekst van het onderzoek is te verkrijgen op de site van Crop Science.
Dit artikel afdrukken
It has been proposed that crop improvement through directed plant breeding has resulted in decreases in nutrient concentrations of harvested components over time. A few field studies wherein cultivars released over a period of years are evaluated for nutrient content provide the best evidence for nutrient changes over time; however, no such studies have been conducted with vegetable crops. To accomplish this with broccoli (Brassica oleracea L.), we grew 14 cultivars released over 50 yr in two field trials, and harvested florets were assayed for mineral concentration by inductively coupled plasma–optical emission spectroscopy. Results indicated significant cultivar differences in floret concentrations of Ca, Cu, Fe, Mg, Na, P, and Zn, but not of K, Mn, Mo, or S. With most minerals, there was no clear relationship between concentration and release year. Although the oldest cultivar exhibited some of the higher mineral concentrations, from 1975 to the present no significant changes appear to have occurred. Head mass was negatively correlated with concentrations of most minerals, but head mass was not correlated with year of release. We propose it most relevant to examine mineral nutrient changes for cultivars grown since 1975 when broccoli phenotypes changed dramatically and the vegetable grew in prominence as a component in the U.S. diet. Results provide a guide for mineral levels in broccoli that should be maintained as other characteristics are manipulated in the future.
Zoals de laatste zin laat zien, stellen de onderzoekes voor hun resultaten te gebruiken als een nulmeting die kan dienen om toekomstige discussies over de minerale voedingswaarde van broccoli van een wetenschappelijk fundament te voorzien.
De volledige tekst van het onderzoek is te verkrijgen op de site van Crop Science.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Conclusie onderzoek:
Bij 14 verschillende varianten broccoli zit geen verschil in de hoeveelheid mineralen, wanneer deze op dezelfde grond worden gekweekt.
Dat laatste is een belangrijke nuance.
Want met dit onderzoek is nog lang niet al het commentaar op de voedingswaarde opgevangen namelijk:
Groenten die opgegroeid zijn uit volle grond die enkel verrijkt is met dierlijk mest en compost(biologisch-dynamisch) zouden meer micronutrienten bevatten dan groenten gekweekt met kunstmest in volle grond of groenten gekweekt op substraat. (zelfde soort en even vers)
Daarnaast is het onderzoek beperkt op een aantal bekende mineralen. Andere stoffen, die in dit onderzoek niet gemeten zijn, zouden echter van grote waarde zijn en wél teruggelopen zijn in de voeding via veredeling.
Is het woord 'salvestrolen' al voorbij gekomen op Foodlog?
Hier een interessante bewering:
salvesterolen
Waarin tevens naar studies verwezen wordt. Wellicht interessant die studies onder de loep te nemen op Foodlog?
De kern van de zaak is dat bestrijdingsmiddelen en veredeling de planten armer aan salvestrolen hebben gemaakt. De discussie of biologisch meer van deze stoffen zou bevatten is in den beginnen nog niet relevant (met name dus omdat biologische groenten ook veredeld zijn en een deel ook bespoten wordt. Mochten deze onderzoeken écht hout snijden, kan hier via een moderne voedselproductiemethode wellicht ontwikkeling in plaatsvinden, maar eerst meer duidelijkheid op dit gebied dus)