Het Russische Instituut voor Strategische Analyses (FBK) becijferde de gevolgen van het Oost/West-conflict voor Russische consumenten. Het importverbod, van kracht sinds augustus, vertaalt zich aan beide kanten van de grens immers in (economische) gevolgen.

Voeding 3% duurder
Volgens FBK hebben Russische consumenten inmiddels al 45 miljard roebel (zo'n € 690 miljoen) meer moeten uitgeven aan hun voedsel. Dat komt neer op een prijsstijging van zo'n 3%, meldt Boerderij op basis van verslaglegging van Agra.net. Over een heel jaar zouden de meerkosten van de importban oplopen tot 147 miljard roebel, ofwel € 2,25 miljard.

Inflatie en schaarste
Bij dit - naar het lijkt nog wel meevallende - bedrag passen twee kanttekeningen. Ten eerste is de koers van de roebel de laatste weken hard gedaald. Dat betekent dat importen fors duurder zijn geworden. De maandelijkse uitgaven aan groenten blijken met 16% te zijn gestegen. Die voor vlees en vis met 5 respectievelijk 4%, stelt FBK.
Ten tweede verschraalt het aanbod zienderogen. Er is minder keus. Sommige consumenten zien zich gedwongen over te stappen op andere producten, of maar helemaal van aankoop af te zien. Anderen zullen wellicht weer zelf meer gaan verbouwen en inmaken.

Hoe de Russische consument de situatie daadwerkelijk beleeft, is ongewis. Mogelijk betaalt hij meer en koopt hij minder. In dat geval zijn de cijfers vertekend.

In september becijferde de EU de de schade van de importstop voor Europa op € 5,1 miljard in de vorm van gederfde omzetten.

Fotocredits: 'Kostroma Market 14 Pickles', Michael Clarke
Dit artikel afdrukken