Op 8 september is het dan zover. De Delftse Boyan Slat gaat met zijn drijvende plasticvanger van 600 meter lang de Stille Oceaan opruimen, schrijft Business Insider. Slat begint met het oceaangebied tussen Hawaii en Californië (the Great Pacific Garbage Patch), waar zeker 80.000 ton plastic drijft in een gebied 3 keer zo groot als Spanje.

Wetenschappers hebben hun twijfels over de plasticvanger. Slats methode zou het leven van vissen en andere zeedieren in gevaar brengen. Bovendien vragen zij zich af of al het oceaanplastic gerecycled kan worden. Maar volgens The Ocean Cleanup, Slats bedrijf, beweegt de plasticvanger zo langzaam dat zeedieren genoeg tijd krijgen om weg te zwemmen. Het 3 meter lange scherm dat onder water steekt bestaat uit één stuk. Vissen kunnen er dus niet verstrikt in raken, zoals bij een visnet.

Uit tests van The Ocean Cleanup blijkt dat het opgevangen oceaanplastic van ‘verrassend goede kwaliteit’ is. Het bedrijf blijft onderzoek doen naar nieuwe manieren om het afval te recyclen.
Business Insider - Wetenschappers twijfelen of het plan van Boyan Slat om oceaanplastic op te ruimen wel werkt
Reageer
  • Deel
Druk af