Bij varkens speelt het concrete probleem dat warm weer voor verminderde vruchtbaarheid van zeugen zorgt. Ook vermindert de voeropname, zodat varkens langzamer groeien. Varkenshouders kunnen hun dieren beter tijdens de avond of vroege ochtend voeren, als het relatief koel is. Verder moeten varkens vanaf een temperatuur van 25 graden Celsius extra water krijgen. Uiteraard moet er maximaal geventileerd worden - met een schone luchtwasser.

Melkgevende koeien kwetsbaar
Melkveehouders hebben het waarschijnlijk het moeilijkst. Hun dieren zijn het gevoeligst voor hittestress. Veel boeren brengen zonwering aan of koelen de daken van hun stallen. FrieslandCampina heeft al aangegeven dat er uiteraard wel gecontroleerd blijft worden op weidegang (voor weidemelk), maar dat er "begrip zal zijn voor boeren die hun koeien niet blootstellen aan de brandende zon", schrijft Boerderij.

Voor vleeskoeien worden minder problemen verwacht. Die lopen meestal in gebieden waar ze gemakkelijk een schaduwrijk plekje op kunnen zoeken.

Voor vleeskippen geldt het advies extra vitamine C aan het drinkwater toe te voegen; dat helpt tegen hittestress.

Beregeningsverbod
Ook akkerbouwers krijgen met de hittegolf te maken. Er is namelijk ook sprake van een neerslagtekort. Dat betekent dat bijvoorbeeld in Brabant al een zogeheten onttrekkingsverbod is ingesteld. Boeren mogen dan niet meer beregenen. Ook andere waterschappen verwachten in de loop van de week beregeningsverboden in te stellen.

Huisdieren
Een laatste categorie dieren die we niet mogen vergeten bij de hitte: onze huisdieren. Zorg dat zij voldoende fris drinkwater tot hun beschikking hebben. Met name honden krijgen het snel te warm, omdat zij alleen via hun voetzolen zweten. Ga niet op het heetst van de dag met de hond wandelen of fietsen. Konijnen stellen mogelijk een koelelement (in een handdoek) in hun hok op prijs.
Raakt een dier onverhoopt toch door de hitte bevangen, leg het dan op een koele, schaduwrijke plek neer en koel het af met - lauw - water.

Fotocredits: Foodlog Media
Dit artikel afdrukken