Heederik, die zich als hoogleraar in Utrecht al jaren bezighoudt met onderzoek naar de beschermingsmechanismen tegen allergieën en ziekten, gelooft dat het samenspel tussen alle micro-organismen in ons lichaam, het microbioom, en ons lichaam zelf de grootste impact heeft. 'Op de boerderij ontwikkelt het bioom zich mogelijk anders dan in een stadse omgeving. De inwendige darmflora moet de goede samenstelling hebben, anders kun je aandoeningen ontwikkelen als astma en allergie, maar mogelijk ook andere ziekten.'
Heederik verwacht dat er de komende jaren meer duidelijk gaat worden over de relatie tussen gezondheid en omgeving. Boeren zijn over het algemeen goed gezond, hun kinderen bouwen meer weerstand op, maar er is door de dagelijkse omgang met wel meer risico van dier-op-mens infecties. Hij besluit daarom met een warme aanbeveling voor boeren en tuinders: 'je planten en dieren gezond houden is ook beter voor de mensen die ze verzorgen en er omheen leven.'
Fotocredits: apparena
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Was het niet iets met de pokken dat daar al mee te maken had ?
.
De deeplink naar het artikel in Oogst NL ontbreekt. Daar moet wat te vinden zijn. Op zich hoor ik al jaren over deze hypothese die me aannemelijk genoeg lijkt, omdat ik zelf met familie weinig ziek ben/was. Helaas heeft de farmaceutische industrie geen belang bij weerstand opgedaan met 'vies' leven, dus weinig verder onderzoek. Of de landbouw moet het op zich nemen. Aan de betere weerstand gaan de infecties vooraf om zodoende immuniteit te verwerven. Zouden de kinderen op de boerderij infecties oplopen van onschadelijke stammen van de ziekteverwekkers? Anders zouden de kinderen jong vaak ziek zijn en de stedelingen op oudere leeftijd. Ook raakt het immuumsysteem getrained als een mens vaak een infectie oploopt.
Hierover is in 2011 ook al iets gepubliceerd, getiteld: Khan, Amina. “Farm-raised kids are less prone to asthma. Who gets the credit? Germs, researchers say.” Los Angeles Times. 23 Feb. 2011. De conclusies waren dat dit oa te maken had met het drinken van ongepasteuriseerde melk, meer contact met boerderijdieren, veevoer ed. Al die factoren stimuleren het immuunsysteem van kinderen, waardoor ze een betere weerstand krijgen en daardoor gezonder zijn. De "risico's van infecties van mens-op-dier" zijn weliswaar in theorie aanwezig, doch meer in de gedachte van de stadswetenschapper, want infectiegevaar is er altijd en overal. Met een gezond immuunsysteem kan een mens echter heel veel hebben/verwerken.
Dick, het artikel sluit af met de mededeling dat de onderzoekers niet beweren dat er een hard oorzakelijk verband is tussen fastfood en klachten als astma. Niet helemaal in lijn met de kop van het artikel.