Nog nooit eerder werd op zo'n groot deel van het landbouwareaal in Europese Unie biologische landbouw bedreven.
Dat becijferde het Europese onderzoeksinstituut FiBL. In totaal is 12,8 miljoen hectare landbouwgrond in de EU biologisch, 7,2% van het totale landbouwareaal. Circa 305.000 bioboeren bewerken die hectares.
In 10 Europese landen is meer dan 10% van het landbouwareaal biologisch en in 2017 kwam er zo'n 800.000 hectare bij. FiBL bracht de cijfers, over 2016 en 2017, naar buiten tijdens de Duitse vakbeurs BIOFACH.
Gemiddeld geeft een Europeaan €67 per jaar uit aan biologische levensmiddelen. De Europese markt voor biologische producten bedroeg in 2017 €34,3 miljard.
Koplopers in uitgaven aan biologisch eten zijn de Zwitsers met €288 per jaar aan biovoeding, gevolgd door de Denen (€278) en de Zweden (€237). De Denen zijn dan weer wel koploper wat betreft het aandeel biologisch in de totale voedingsmarkt: als enige land in Europa doorbreken ze met 13,3% ruim de 10%-grens. In Nederland gaat het om zo'n 4,5% van het aanbod dat biologisch is. Het areaal in Nederland ligt op ruim 3%, maar op minder dan de helft van het Europese gemiddelde.
Kijk je op wereldschaal, dan zijn de Verenigde Staten het land met de grootste retailmarkt voor biologische producten, met een omvang van ruim €40 miljard. Amerikanen gaven gemiddeld €122 aan biologische producten uit. Australië is het land met het grootste biologische areaal in absolute oppervlakte: 35,65 miljoen hectare. Liechtenstein kan zich laten voorstaan op het hoogste percentage biologisch landgebruik: 37,9% van het Liechtensteinse landbouwareaal wordt biologisch bebouwd.
Op 15 april 2019 organiseert Foodlog voor de tweede keer het jaarcongres Landbouw zonder Chemie – Hoe dan. Boerin Welmoed Deinum van de bio-dynamische 'Graasboerderij' geeft tijdens het congres praktische handvatten voor de Nederlandse agrariërs en andere bezoekers die geïnteresseerd zijn in de biologische landbouw. Schrijf je hier in. Foodlogleden krijgen €50 korting op het congres!
FiBL - FiBL Statistics - Statistics
Dat becijferde het Europese onderzoeksinstituut FiBL. In totaal is 12,8 miljoen hectare landbouwgrond in de EU biologisch, 7,2% van het totale landbouwareaal. Circa 305.000 bioboeren bewerken die hectares.
In 10 Europese landen is meer dan 10% van het landbouwareaal biologisch en in 2017 kwam er zo'n 800.000 hectare bij. FiBL bracht de cijfers, over 2016 en 2017, naar buiten tijdens de Duitse vakbeurs BIOFACH.
Gemiddeld geeft een Europeaan €67 per jaar uit aan biologische levensmiddelen. De Europese markt voor biologische producten bedroeg in 2017 €34,3 miljard.
Koplopers in uitgaven aan biologisch eten zijn de Zwitsers met €288 per jaar aan biovoeding, gevolgd door de Denen (€278) en de Zweden (€237). De Denen zijn dan weer wel koploper wat betreft het aandeel biologisch in de totale voedingsmarkt: als enige land in Europa doorbreken ze met 13,3% ruim de 10%-grens. In Nederland gaat het om zo'n 4,5% van het aanbod dat biologisch is. Het areaal in Nederland ligt op ruim 3%, maar op minder dan de helft van het Europese gemiddelde.
Kijk je op wereldschaal, dan zijn de Verenigde Staten het land met de grootste retailmarkt voor biologische producten, met een omvang van ruim €40 miljard. Amerikanen gaven gemiddeld €122 aan biologische producten uit. Australië is het land met het grootste biologische areaal in absolute oppervlakte: 35,65 miljoen hectare. Liechtenstein kan zich laten voorstaan op het hoogste percentage biologisch landgebruik: 37,9% van het Liechtensteinse landbouwareaal wordt biologisch bebouwd.
Op 15 april 2019 organiseert Foodlog voor de tweede keer het jaarcongres Landbouw zonder Chemie – Hoe dan. Boerin Welmoed Deinum van de bio-dynamische 'Graasboerderij' geeft tijdens het congres praktische handvatten voor de Nederlandse agrariërs en andere bezoekers die geïnteresseerd zijn in de biologische landbouw. Schrijf je hier in. Foodlogleden krijgen €50 korting op het congres!
Gisteren in een uitzending van 'Capital' op de Franse zender M6 een documentaire over de snel groeiende vraag naar Bio producten die noodgedwongen voor 40% van verre moeten komen. Kunnen we vertrouwen op hun kwaliteit? En waarom zitten er vaak net zoveel pesticiden in biologisch fruit als in conventioneel fruit?
80% van de biologische consumenten kopen hun voedsel bij supermarkten. Supermarkten alleen al waren goed voor meer dan 20% van de omzet in 2017, vergeleken met 15% voor biologische retailers. Maar door deze groei zijn de Franse biologische producenten niet in staat om meer dan 60% van de markt te bevoorraden.
Verder: steeds meer merken verkopen voedsel "zonder dit", "zonder dat", "met liefde", of "zoals onze grootmoeders dat deden"..... Zijn deze nieuwe "schone" producten dan net zo schoon als de verpakking beweert?
Op youtube Capital - Aliments bio, naturels, sans additifs: faut il etre riche pour manger sain? (100 min, franstalig)
Wat ik wel interessant vind is om eens te kijken naar hoe het aandeel bio zich verhoud naar de prijs van landbouwgrond.