Op jacht naar nieuwe biersmaken en -soorten stropen bierbrouwers all over the world de hop-markt af. Maar in het land met de grootste diversiteit aan bieren, dreigen juist de eigen hoptelers buiten de boot te vallen. Werd er in 1980 nog op 800 hectare hop geteeld, vandaag telt het hopareaal nog maar 158 hectare.

Wereldwijd wordt 45.000 hectare hop geteeld, meldt Vilt. De Belgen komen het geld en de capaciteit te kort om nieuwe hopsoorten te ontwikkelen, zegt hopteler Joris Cambie. Bovendien blijken de grote brouwerijen 'vacuüm verpakte hoppellets van geplette lupuline (het stuifmeel in de hopbloem) en hopextracten' te gebruiken, die beter houdbaar zijn.

De oplossing voor de Belgische hoptelers? Biologische hopsoorten. Die brengen meer geldt in het laatje. Bovendien mag elk Belgisch bier dat tenminste 50% Belgische hop bevat vanaf nu het label 'Belgische hop' dragen. Of het genoeg is om de Belgische hoptelers te laten overleven, is maar de vraag. Er zijn nog welgeteld 25 hopboeren actief.
Dit artikel afdrukken