In België is geen vogelgriep uitgebroken. Toch hebben de autoriteiten alle voorzorgsmaatregelen genomen en kippenhouders gevraagd dieren met vrije uitloop binnen te laten om te vermijden dat ze besmet zouden kunnen raken.
Aan het begin van de avond werd gisteren bekend dat professionele pluimveehouders hun dieren nog minstens tot 20 januari moeten blijven ophokken. Dat besloot minister van Landbouw Willy Borsus (MR) op advies van het Federaal Voedselagentschap.

Reden: recente uitbraken in Duitsland en Italië
Reden voor de verlenging van de zogenaamde 'periode van verhoogd risico' zijn de afgelopen week geconstateerde uitbraken in - overigens gesloten (geen uitloop) - kalkoenbedrijven in Duitsland en Italië eerder deze week.

Ook houders van hobbypluimvee moeten hun dieren binnen voederen en te drinken geven. Dat laatste moet met kraanwater, omdat onbehandeld oppervlaktewater verboden is vanwege het besmettingsgevaar. Dat meldt De Morgen.

Nederland kent reeds een ophokplicht, neemt geen extra maatregelen en gaat door met het vrij geven van de crisiszones rond getroffen bedrijven.

Fotocredits: hobbykippen, Pascal Vuylsteker
Dit artikel afdrukken