De Autoriteit Consument en Markt moet minder snel het etiket 'kartel' plakken op bedrijven die gezamenlijk duurzame afspraken maken. Dat zei minister Henk Kamp van Economische Zaken tijdens het kamerdebat donderdag, aldus het FD.

Duurzaamheid moet aandacht krijgen die het verdient
"Je merkt over de hele linie van het bedrijfsleven dat duurzaamheid een steeds belangrijker rol speelt", aldus Kamp. "Daarom moet het ook de aandacht krijgen die het verdient." De bestaande beleidsregel waaraan de ACM zich houdt, schiet hiervoor tekort.
Als voorbeeld noemde Kamp de afkeuring door de ACM van de Kip van Morgen. Dat was een schoolvoorbeeld van een samenwerking tussen supermarkten en pluimveehouders die inspeelde op het publiek belang (meer dierenwelzijn). De ACM schoot de Kip van Morgen af omdat de consument minder keus zou krijgen en er bovendien meer voor zou moeten betalen. Dat die consument dat geld er wellicht voor over zou hebben, omdat er een groter dierenwelzijn tegenover stond, speelde bij de overwegingen van de ACM tot teleurstelling van Kamp een ondergeschikte rol.

Constructief meedenken
Kamp wil dat "de ACM 'op constructieve manier meedenkt' met de bedrijven die maatschappelijk gewenste plannen hebben." Daaronder verstaat hij dat de ACM bedrijven begeleidt zodat hun duurzaamheidsinitiatief uiteindelijk aan de voorwaarden voldoet. Daarvoor zal de beleidsregel waarmee de ACM moet werken, aangepast moeten worden. "Daarmee zou de toezichthouder meer ruimte krijgen om groen licht te geven voor samenwerking die ook als concurrentieverstorend beschouwd kan worden. Hoe de exacte formulering eruit komt te zien, zal de minister nog voor het eind van dit jaar aan de Kamer laten weten. Overigens betekent dat niet dat reeds genomen besluiten van de ACM teruggedraaid zullen worden", schrijft het FD.

Uiteraard ligt een deel van de verantwoordelijkheid nog altijd bij de bedrijven zelf: "Ondernemingen moeten zelf goed aangeven waarom hun initiatieven de ruimte moeten krijgen’, zei Kamp.

Fotocredits: Minister Henk Kamp, Rijksoverheid
Dit artikel afdrukken