De VS kampen op een aantal geconcentreerde locaties voor de productie van kippen met dezelfde problemen als Nederland: de mestproductie is veel groter dan het omringende land kan absorberen. Overbemesting is enerzijds niet zinvol en verkwistend, anderzijds kwalijk want vervuilend. Bij de Chesapeake Bay - beroemd om zijn vis en schaal- en schelpdieren - zorgt de overproductie van mest zonder oplossing voor de afvoer daarvan inmiddels voor problemen. Het teveel aan mest vervuilt de Bay en maakt de vis het leven moeilijk.

Grist vestigt de aandacht op een rapport van de Pew Charitable Trusts. Daarin wordt aanbevolen dat de afnemers van de dieren - de grote slachters - ook de poep moeten afnemen ter verwerking. De boeren zitten immers op zwart zaad en kunnen niet in verwerking investeren.

Nederland koos onlangs voor een systeem van mestverwerking waarbij de kippen- en varkensboeren via dierrechten en verwerking het mestprobleem zelf moeten oplossen. Koeienboeren ontkomen aan dierrechten voorzover hun land hun mestproductie kan absorberen.
Dit artikel afdrukken