Patrick Roquas publiceert vandaag een rapport over de supermarktwereld in de VS. Ahold heeft het daar niet gemakkelijk en probeert met innovaties de markt open te breken. Het bedrijf heeft daarvoor zelfs een aparte innovatie-afdeling opgezet: Fresh Formats.

Veganistisch, glutenvrij en lokaal
Fresh Formats lanceerde vorige week bfresh, een 'buurtsuper voor lokale foodies'. De winkel legt de nadruk op vers, veganistisch, glutenvrij en lokaal​ voedsel. Dat zijn Amerikanen niet gewend van een supermarkt. In de winkel wordt ook vers voedsel klaargemaakt, in het instore restaurant van Little Kitchen. Dat blijkt het format te zijn waarmee La Place Amerika probeert te veroveren. V&D, moederbedrijf van La Place, zegt in De Financiële Telegraaf: “Het afgelopen jaar hebben we La Place geïntroduceerd op de kantoren van zoekmachine Google. Met succes. Die mate van versheid kennen ze in de Verenigde Staten nog niet."

Die mate van versheid kennen ze in de Verenigde Staten nog niet
Fresh Formats zag kansen voor een Little Kitchen-toepassing in bfresh en legde het contact. Op de hoofdkantoren in Zaandam en Amsterdam-Zuidoost 'werd wel even opgekeken' toen de samenwerking gemeld werd.

'Iets met lef'
Rabobankanalist Roquas is te spreken over het initiatief. "Het Zaanse concern heeft een vernieuwing hard nodig in de Verenigde Staten. Er woedt een stevige concurrentie in het Amerikaanse supermarktlandschap waarbij de marges zwaar onder druk staan. De traditionele supermarkten in de VS hebben het heel erg lastig. Dat voelt Ahold sterk in zijn financiële resultaten. Het innovatieve vermogen van Ahold in de VS is bovendien erg zwak geweest. Maar Bfresh zag er veelbelovend uit. Je krijgt als Nederland direct het gevoel dat je in La Place staat. Dit is iets met lef. Je krijgt het gevoel dat er iets gebeurt”.

Met zijn constatering dat "in een concern waar de financiële middelen goed op orde zijn, kan de formule La Place goed tot zijn recht komen”, zet Roquas de deur wijd open voor speculaties in de Nederlandse media.

Fotocredits: La Place
Dit artikel afdrukken