Het Amerikaanse Congres hield een hoorzitting over drones - onbemande vliegtuigjes. Sinds februari heeft de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) strenge regels ingesteld voor drones. Ze mogen alleen door privé-personen worden gebruikt, alleen bij daglicht vliegen, zich niet boven de 400 meter begeven en al helemaal niet bij vliegvelden in de buurt komen. Een drone-bestuurder mag zijn vliegtuigje niet uit het oog verliezen.

Een consument die een klein object snel wil hebben, kan in de auto stappen om te gaan winkelen of het met een auto laten thuisbezorgen. Een klein, elektrisch aangedreven voertuig zal dat sneller, efficiënter en schoner doen
'Sneller, efficiënter en schoner'
Dat maakt de inzet van drones door bezorgbedrijven als Amazon praktisch onmogelijk. Bij de hoorzitting brak Amazon een lans voor versoepeling van de regelgeving. Het internetbedrijf ziet volop mogelijkheden voor snelle bezorging. "Een consument die een klein object snel wil hebben, kan in de auto stappen om te gaan winkelen of het met een auto laten thuisbezorgen. Een klein, elektrisch aangedreven voertuig zal dat sneller, efficiënter en schoner doen", zei topman Paul Misener.

Regelgeving
Volgens de FAA is er nog meer onderzoek nodig voordat de overheid vrij verkeer van drones kan toestaan. "We zijn hard aan het werk aan een geheel van regels dat innovatie mogelijk maakt en tegelijk de veiligheid van andere luchtruimgebruikers en mensen en zaken op de grond garandeert. Die regels zullen binnen een jaar klaar zijn", zei Michael Whitaker van de FAA.

Snelle boodschap
Misener drong er bij het Congres op aan het proces zoveel mogelijk te versnellen en met name aandacht te geven aan commercieel gebruik van drones. Hij gaf toe dat Amazon op dit moment nog niet over de logistieke capaciteit beschikt om bestellingen binnen een half uur te verwerken en per drone te bezorgen. "Maar tegen de tijd dat de regelgeving rond is, zijn wij er klaar voor." Op dit moment kun je al levensmiddelen bij Amazon bestellen. Als dronebestellingen een feit worden, kunnen Amerikanen zelfs voor hun snelle boodschapje bij Amazon terecht. In dat geval wordt Amazon een concurrent van de buurtwinkel.

Fotocredits: drone, Amazon
Dit artikel afdrukken