In alle eerdere gevallen ging het om kleinere slachthuizen die lokaal en veelal in korte ketens werken. Steeds reageerde het ministerie van Landbouw woedend. Dergelijke slachthuizen zouden het beeld van de dierhouderij onterecht besmeuren en middenin de crisis van de Franse veehouderij gemist kunnen worden als kiespijn.

Pleidooi voor vegetarische maaltijden op scholen
De Franse komiek-met-de-verborgen-camera Rémi Gaillard leidt de jongste L214-video met de jongste knoeiende slachtbeelden in. Hij zegt dat hij het liefst helemaal geen vlees meer zou eten. Dat lukt hem nog niet helemaal.

Wel pleit hij voor vegetarische en liefst veganistische menu's op school, zodat kinderen van jongs af aan werken aan een wereld zonder vlees waarin de dieren geen last hebben van al die menselijke 'klootzakken' die slecht met dieren omgaan.

Slachtbeelden zijn voor leken niet altijd gemakkelijk te interpreteren omdat dode dieren zelfs als karkas nog stuiptrekkingen vertonen. In deze video zit een beeld waarin de slachter een schaap met een mes in het oog steekt alvorens het de hals door te snijden. Dat zijn geen toegestane praktijken.Klein ook niet fijn
Het nieuws werd gisteren opnieuw via Le Monde gebracht. De krant wijdt een lang artikel aan iets wat een patroon begint te lijken: de kleine slachthuizen waarvan het publiek wil geloven dat er met ambacht, kunde en compassie wordt gewerkt, lijken dat beeld juist niet waar te kunnen maken. De serie van L214 maakt het moeilijk dat nog te geloven, schrijft de krant. Juist in de kleine slachthuizen die L214 filmde vinden uitgesproken wreedheden plaats.

De krant heeft ditmaal geen commentaar of verklaring van Stéphane Le Foll, de Franse minister van landbouw.
Dit artikel afdrukken