De '1+2 gratis'-actie waarmee Albert Heijn begin februari de Belgische supermarktwereld verraste, is strafbaar. De actie schendt namelijk het verbod op verkoop met verlies.

De actie was voor consumenten een groot succes; binnen een dag waren de schappen leeg.

Concurrenten, maar ook leveranciers en overheid krabden zich achter de oren. In België is het verboden om producten onder de inkoopprijs te verkopen.

Met de leveranciers waren geen speciale afspraken gemaakt. Dus stuurde de Belgische minister van Consumentenzaken, Kris Peeters, de Economische Inspectie naar het Albert Heijn-hoofdkantoor om daar "de boekhouding uit te vlooien," aldus Het Laatste Nieuws. De conclusie: de supermarktketen is in overtreding.

Peeters nodigt om te beginnen Albert Heijn uit voor overleg. "Lage prijzen zijn goed voor de consument, maar bij verkopen met verlies wordt normale concurrentie onmogelijk. Grote spelers kunnen zo de kleintjes wegconcurreren en de markt domineren. Dat kunnen we niet toelaten.”

De Economische inspectie beraadt zich nog even of Albert Heijn een schikkingsvoorstel tegemoet mag zien, of dat de zaak doorgegeven zal worden aan het gerecht.
HLN - 1+2 gratis-actie Albert Heijn mag niet van Kris Peeters
  • Deel
Druk af