Het 26 pagina's tellende document schetst de toekomstige samenwerking tussen de EU en de Britten op de terreinen van onder meer de economie (handel) en veiligheid (justitie en defensie). Aanstaande zondag zullen de Europese staatshoofden en regeringsleiders op een ingelaste top in Brussel de politieke verklaring en het 585 pagina's omvattende uittredingsakkoord moeten goedkeuren.
De politieke verklaring heeft geen juridisch bindende kracht maar zal uitgewerkt moeten worden in een handelsakkoord of associatieverdrag. Het uittredingsverdrag moet nog langs zowel het Britse parlement als het Europees parlement worden geloodst. Niet voor niets dreigde May gisteren in het Britse parlement nog: 'mijn brexit of geen brexit'. Het akkoord van vandaag helpt haar politieke draagvlak eindje verder op weg, aldus Bloomberg.
Het belangrijkste twistpunt tussen de EU-lidstaten onderling enerzijds het Verenigd Koninkrijk anderzijds, zou nu alleen nog Gibraltar zijn, schrijft het FD. Spanje zou een veto uit willen spreken over het uittredingsakkoord, omdat het land "niet wil dat de status van dit Britse overzeese gebiedsdeel na de brexit onderdeel wordt van handelsbesprekingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk."
I have just sent to EU27 a draft Political Declaration on the Future Relationship between EU and UK. The Commission President has informed me that it has been agreed at negotiators’ level and agreed in principle at political level, subject to the endorsement of the Leaders.
— Donald Tusk (@eucopresident) November 22, 2018
Op 6 december organiseren de Sdu en Foodlog met medewerking van de NVWA het congres Voedselveiligheid in stadion Galgenwaard (Utrecht). Daar zal de NVWA en Bernd van der Meulen, directeur European Institute for Food Law vertellen waar brexit vandaan komt en waar het naartoe gaat. Het congres staat in het teken van de spanning tussen wat mag van de wet en wat mag van de (nieuwe) moraal. Schrijf je nu in. Foodlog leden ontvangen €50 korting voor het congres. Ben jij al lid? Schrijf dan je in via deze link
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De Gibraltar- én de visserij-problematiek zouden zijn ondervangen in een aparte verklaring, meldt de Irish Times zojuist.
Diplomaten in Brussel zouden het eens zijn over verschillende tekstvoorstellen. Zo zou Spanje een vetorecht krijgen als het over Gibraltar gaat - daarmee is een Spaans veto op de politieke verklaring, die zondag besproken wordt, voorkomen. Ook zou over de visserij afgesproken zijn dat de huidige rechten van Europese vissers om in Britse wateren te vissen uiterlijk per juli 2020 in een akkoord vastgelegd moeten zijn.