Europese en Britse onderhandelaars hebben overeenstemming bereikt over de ontwerptekst voor de politieke verklaring bij de brexitdeal. Beide partijen zeggen een "ambitieus, breed, vergaand en flexibel partnerschap" na te streven, schrijft het FD. Jean-Claude Juncker, voorzitter van de EU, en de Britse premier May hadden woensdagavond een extra overleg ingelast. Daaruit is onder meer gekomen dat de overgangsperiode (nu vastgelegd tot eind 2020) met 1 of 2 jaar kan worden verlengd.

Het 26 pagina's tellende document schetst de toekomstige samenwerking tussen de EU en de Britten op de terreinen van onder meer de economie (handel) en veiligheid (justitie en defensie). Aanstaande zondag zullen de Europese staatshoofden en regeringsleiders op een ingelaste top in Brussel de politieke verklaring en het 585 pagina's omvattende uittredingsakkoord moeten goedkeuren.

De politieke verklaring heeft geen juridisch bindende kracht maar zal uitgewerkt moeten worden in een handelsakkoord of associatieverdrag. Het uittredingsverdrag moet nog langs zowel het Britse parlement als het Europees parlement worden geloodst. Niet voor niets dreigde May gisteren in het Britse parlement nog: 'mijn brexit of geen brexit'. Het akkoord van vandaag helpt haar politieke draagvlak eindje verder op weg, aldus Bloomberg.

Het belangrijkste twistpunt tussen de EU-lidstaten onderling enerzijds het Verenigd Koninkrijk anderzijds, zou nu alleen nog Gibraltar zijn, schrijft het FD. Spanje zou een veto uit willen spreken over het uittredingsakkoord, omdat het land "niet wil dat de status van dit Britse overzeese gebiedsdeel na de brexit onderdeel wordt van handelsbesprekingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk."

Op 6 december organiseren de Sdu en Foodlog met medewerking van de NVWA het congres Voedselveiligheid in stadion Galgenwaard (Utrecht). Daar zal de NVWA en Bernd van der Meulen, directeur European Institute for Food Law vertellen waar brexit vandaan komt en waar het naartoe gaat. Het congres staat in het teken van de spanning tussen wat mag van de wet en wat mag van de (nieuwe) moraal. Schrijf je nu in. Foodlog leden ontvangen €50 korting voor het congres. Ben jij al lid? Schrijf dan je in via deze link
Dit artikel afdrukken