Poolse en Russische bronnen brengen het nieuws dat bij een wild zwijn in Polen het Afrikaanse varkenspestvirus is aangetroffen. Sinds eind januari hanteert Rusland een importstop op varkensvlees uit de EU, nadat er in Litouwen bij wilde zwijnen varkenspest was aangetroffen. Op allerlei fronten worden gesprekken gevoerd om deze maatregel zo snel mogelijk weer open te breken.

Niet alleen de varkenshouders in de EU ondervinden schade (in de orde van 4 miljoen euro per dag). Russische vleesverwerkers stuiten op tekorten in de aanvoer van vlees. In Kaliningrad ligt de sector inmiddels stil, meldt Boerderij. Eerder deze week stuurden Russische vleesbedrijven een open brief aan president Poetin om de nijpende situatie aan de orde te stellen.

De EU maakt zich zorgen omdat 'de Afrikaanse varkenspest juist afkomstig is uit Rusland zelf, waar de autoriteiten er de afgelopen zeven jaar niet in geslaagd zijn de ziekte onder controle te krijgen', schrijft Boerderij. Nu de varkenspest vanuit Litouwen westwaarts in onze richting trekt, kan de ziekte een bedreiging gaan vormen voor de West-Europese varkenssector. Groot-importeur China houdt de ontwikkelingen scherp in de gaten.
Dit artikel afdrukken