Voor het eerst is in India Afrikaanse varkenspest vastgesteld. In de deelstaat Assam zijn bij 306 boerderijen zeker 2.500 varkens aan de besmettelijke varkensziekte dood gegaan. Het nieuws wordt bevestigd door de Indiase minister van Veeteelt, Atul Bora in de Economic Times.

Sinds de Afrikaanse varkenspest in 2018 vastgesteld werd in China, zijn in Azië miljoenen varkens geruimd. Voor varkens loopt een besmetting vrijwel altijd dodelijk af, mensen worden er niet ziek van. Ook in Europa heerst de ziekte. De Afrikaanse varkenspestepidemie staat te boek als 'de grootste uitbraak van dierziekte ooit'.

Assam pakt het anders aan en gaat niet over tot ruimen. De deelstaat gaat in een straal van 1 kilometer rondom de getroffen boerderijen varkens testen. Alleen geïnfecteerde varkens worden geruimd, om de niet-zieke dieren te redden zijn 'verschillende strategieën' opgesteld. Assam telt zo'n 3 miljoen varkens, aldus Bora.

Om te voorkomen dat het varkensvirus zich verder verspreidt, is het transport van varkens vanaf nu verboden, zowel binnen Assam als voor staatsgrensoverschrijdende varkenstransporten. Bora: "We zullen dagelijks updates hebben en een beslissing nemen als en wanneer de situatie erom vraagt."
African swine fever detected in India for 1st time; 2,500 pigs die in Assam
Reageer
  • Deel
Druk af