De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten uit de (inter)nationale pers die de moeite waard zijn. Een bloemlezing daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond. Jij als lezer kunt ook zelf het nieuws mee maken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

FL 1. VOLGENS PETA HEBBEN DIEREN DEZELFDE RECHTEN ALS GEESTELIJK GEHANDICAPTEN
Dierenrechtenorganisatie PETA bleek al jaren op zijn website te zeggen dat we van dieren moeten houden net zoals we van lelijke gehandicapte mensen moeten houden. Een Française in een rolstoel las het en schreef op twitter dat zulke taal toch wel een beetje erg onhandig is. Schielijk haalde PETA de vergelijking weg. Le Figaro ontdekte dat er nog andere vergelijkingen van soortgelijke aard op de site staan. Dieren zouden net als geestelijk gehandicapten niet alles kunnen begrijpen wat wij snappen. Maar, zegt PETA, daarom ontnemen we een geestelijk gehandicapte nog niet zijn rechten. Op sociale media maken mensen zich vrolijk en verdrietig over de onhandigheden van PETA.




FL 2. MOSLIMS OPENEN EIGEN SLACHTHUIS IN ANTWERPEN
In Antwerpen openen moslims een eigen slachthuis, meldt De Morgen. Al-Ikram, een Marokkaanse organisatie, verwacht vóór het Offerfeestoperationeel te zijn. Het initiatief is een reactie op de recente beslissing van minister Ben Weyts, die een verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren heeft ingesteld. Ritueel slachten is daardoor enkel nog mogelijk in erkende slachthuizen. Moslims vrezen dat daar te weinig capaciteit is voor het aankomende Offerfeest, dat 23 september begint.

FL 3. GIN GEDESTILLEERD MET ASPERGES
Portobello Road Gin creëert de eerste London Dry Gin gemaakt met asperges. Naast asperges bevat deze ‘Directors’ Cut’ onder andere nootmuskaat, jeneverbessen en sinaasappelschil. Vanaf 21 oktober zijn er 1000 flessen van deze karakteristieke drank te koop, schrijft The Drinks Report.

FL 4. ONLINE PLATFORM VOOR GERECYCLED FOSFOR
Momenteel importeert Europa 90% van het benodigde fosfor, een belangrijk nutriënt in veevoer en meststoffen, dat niet kunstmatig geproduceerd kan worden. Jaarlijks gaat het om zo’n 975.000 ton. Een online platform dat onderdeel is van het EU gefinancierde P-Rex project, moet zorgen voor meer recycling binnen Europa. In theorie kan 20% van het jaarlijks benodigde fosfor uit zuiveringsslib, de drab die overblijft na het zuiveren van afvalwater, worden teruggehaald.
De nieuwe E-markt brengt Europese fosforleveranciers in contact met potentiële kopers, aldus Phys.org.

FL 5. DE GROTE RUSSISCHE SANCTIES-QUIZ VAN THE GUARDIAN
De Britse krant The Guardian biedt zijn lezers vandaag een kwis over de Russische boycotmaatregelen. Sinds Rusland ruim een jaar geleden de invoer van vlees, vis, groenten, fruit en zuivel uit onder meer de EU en VS stilzette, zijn er nog diverse aanvullende sancties van kracht geworden. Wil je weer helemaal bij zijn? Vul dan de Forbidden food and contraband clothes: the Russian sanctions quiz op de site van The Guardian in (hint over de moeilijkheidsgraad: de redactie scoorde weliswaar beter dan 75% van de respondenten, maar had er maar 3 goed).

FL 6. EFSA BEVESTIGT RISICO SPUITEN MET NEONICOTINOIDEN VOOR BIJEN
De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft bevestigd dat de neonicotinoïden clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam een 'hoog risico' opleveren voor bijen en hommels als er mee gespoten wordt. Spuiten met neonics is momenteel verboden op gewassen die aantrekkelijk zijn voor bijen en op granen, behalve in kassen en na de bloei.
Eerder stelde de EFSA al vast dat neonics gebruikt als zaadcoating of bodemgranules gevaar opleveren voor de bij. De Europese Commissie had de EFSA om een nieuwe risicobeoordeling bij toepassing als spuitmiddel gevraagd. Eind dit jaar loopt het door de EU ingestelde moratorium op het gebruik van neonics af.

FL 7. SIMULATIES GAAN CHOCOLADE MET BETER MONDGEVOEL OPLEVEREN
Lecithine is een ingrediënt dat men tijdens het zogenaamde concheren - mixen en kneden- van chocolade toevoegt. Het bepaalt de structuur en het mondgevoel van de chocolade. Over hoe lecithine precies een rol speelt in het mondgevoel is niet veel bekend en de chocolade zoals we hem nu kennen is grotendeels door ‘trial and error’ ontwikkeld. De meeste lecithine wordt uit sojabonen gewonnen. Met het afnemende aanbod van GMO-vrije sojabonen worden tegenwoordig andere soorten lecithine toegepast, die elk een ander effect op het mondgevoel blijken te hebben.
Wetenschappers van de Technische Universität München gebruikten simulatiemodellen om een beter inzicht te verkrijgen in de rol van lecithine, zonder dat er ‘trial and error’ nodig is. Ze beschreven hun bevindingen in het Journal of Applied Physics D: Applied Physics. Met ‘molecular dynamics’ kun je processen simuleren op een schaal van nano-meters en nano-seconden. Hoewel het concheer-proces soms wel uren duurt, geven de simulaties toch antwoord op specifieke vragen als: ‘hoe bindt de lecithine aan de suikermoleculen?’, schrijft Phys.org

FL 8. KLIMAATVERANDERING ZET BIODIVERSITEIT ZEEËN EN OCEANEN OP Z'N KOP
Een internationaal team van wetenschappers berekende de gevolgen van klimaatverandering voor 13.000 soorten zeebewoners. De komende decennia hoeven we niet bang te zijn voor een sterk afnemende biodiversiteit. Veel mariene soorten zullen koelere gebieden gaan opzoeken en daar de biodiversiteit vergroten. Soorten die zich niet gemakkelijk verplaatsen, sterven uit. In de warme tropenwateren zal geen nieuwe 'instroom' plaatsvinden, waardoor daar verschraling optreedt. Het onderzoek is verschenen in Nature Climate Change.
In De Morgen plaatst de Amsterdamse hoogleraar aquatische microbiologie Jef Huisman enige kanttekeningen bij het onderzoek. Zo spelen naastde oplopende watertemperatuur ook factoren als verzuring van het water en visserij een rol. Ook wijst Huisman op de niet meegenomen effect van concurrentie tussen dieren en planten die een nieuw gebied binnendringen en de daar al levende soorten.

FL 9. VRIJE UITLOOP EN BIOLOGISCHE EIEREN MILIEUONVRIENDELIJK
Dat zou blijken uit onderzoek van de WUR. De landbouwuniversiteit schrijft: "Vanuit milieuoogpunt kwam het ei uit de verrijkte kooi (een hok van 750 cm2 per leghen) als beste uit de bus. Dit systeem produceerde de minste ammoniak en CO2 per dier, stelden de onderzoekers vast. Vrije uitloop en biologische eieren haalden de slechtste milieuscore. Maar op ‘people’-gebied (welzijn, voedselveiligheid en consument) scoorde vrije uitloop juist het beste en de verrijkte kooi en scharrelkip slecht. En bij de economische prestaties kwamen de verrijkte kooi en het biologische ei als beste uit de bus. Als je alle criteria even zwaar weegt, haalt het verrijkte kooi ei de hoogste duurzaamheidsscore en het scharrelei de laagste, concludeert onderzoeker Esther van Asselt van Rikilt."

WIL JE ZELF NIEUWS TOEVOEGEN? DOE HET IN EEN COMMENTAAR HIERONDER VOLGENS DEZE AANWIJZINGEN.

Fotocredits: 'Sensible dog', DncnH
Dit artikel afdrukken