De oorlog in Gaza heeft een mondiale dimensie door de ontregeling van wereldwijde containervervoer dat via de Rode Zee loopt. De Houthi-aanvallen kunnen een effect hebben op de inflatie van vooral de non-food economie die nou juist weer was gaan liggen. Omdat de voedselprijzen in de wereld voor consumenten de komende jaren hoog blijven, ligt ontevredenheid op de loer in een wereld die in 2024 in maar liefst 70 landen naar de stembus ziet gaan.
Door de aanvallen van Houthi's op schepen in de Rode Zee kan een belangrijk deel van het wereldwijde containervervoer ontregeld raken; 15% van al het vrachtverkeer over zee en 30% van de containerschepen passeren deze route, schrijft Trouw.

Achttien rederijen, waaronder Maersk en Hapag-Lloyd, mijden de vaarroute inmiddels. Dat leidt tot vertraagde leveringen en hogere vrachtkosten. Een vrachtschip uit Azië doet er ongeveer tien dagen langer over om in Europa te komen.

Deze ontregeling kan de wereldwijde inflatie beïnvloeden. De grote inflatiegolf na de coronacrisis was voor een belangrijk deel te wijten aan ontregeld vrachtverkeer. Ook nu is de prijs voor containers alweer met 90% gestegen vergeleken met een maand geleden. Voor containers die normaal via de Rode Zee worden vervoerd, zijn de prijzen met 200% gestegen.

Het is nog onduidelijk of gestegen containerprijzen direct tot hogere consumentenprijzen zullen leiden. Voor dit moment kunnen bedrijven de extra kosten zelf opvangen en hoeven ze consumenten nog niet af te schrikken. Schaarste zal zich mogelijk al wel in opgehouden leveringen of zelfs hogere prijzen vertalen. Het effect daarvan zal naar verwachting echter toch gering zijn omdat de vraag naar goederen is gedaald. Consumenten hebben minder te besteden dan tijdens en na de coronaperiode. Tevens hebben rederijen hun capaciteit verhoogd en hebben westerse leveranciers betere voorraden. Daarom is er momenteel nog geen acuut risico op meer inflatie, maar of dat zo blijft hangt af van de duur van de situatie.

Als de situatie enkele maanden aanhoudt en containerprijzen hoog blijven, dan zou de wereldwijde inflatie kunnen stijgen met 0,7 procentpunt, volgens een natte-vinger-schatting van Oxford Economics.

Omdat de situatie in het Midden-Oosten verre van stabiel is en de invloed van de VS tanend is - zegt naast RTL onder meer een sombere Rob de Wijk - is niet ondenkbaar dat de inflatie verder stijgt. Met de hoog blijvende (en mogelijk nog stijgende) kosten voor dagelijks eten en drinken in 2024 en het kiezerspubliek dat dit jaar in 70 landen naar de stembus gaat, is dat een risico. Het publiek kan zijn ongenoegen laten horen in een roep om sterke autocratische regeringen die de krachten van blunderend en zwak bestuur bezweren. Dat is de facto wat op 22 november in het keurige Nederland gebeurde.

De democratie staat op het spel, zei de zittende Amerikaanse president Joe Biden afgelopen weekend. Maar het Westen raakt de greep op stabiliteit in de wereld kwijt, zeiden afgelopen week zowel De Wijk als de Belgische oud-topdiplomaat Baron Frans van Daele op Knack.