'Zones blanches', witte zones, noemt de Franse hulporganisatie Restos du Coeur (Voedselbanken) de afgelegen gebieden waar inwoners meer dan 15 kilometer moeten overbruggen om een beroep te doen op voedselhulp. En dus gaat Restos du Coeur op pad, met een rijdende voedselbank.
Het Franse platteland verarmt en ontvolkt. Winkels en voorzieningen zijn soms al jaren gesloten en steeds meer mensen zijn afhankelijk van voedselhulp. Dit is het land waar de 'gele hesjes' in 2018 en 2019 massaal in opstand kwamen tegen de stijgende brandstofkosten. Op het platteland zijn de afstanden immers groot. Zonder auto en dure brandstof kun je niet naar je werk, school of boodschappen doen. Als je die boodschappen al kunt betalen.

De Franse voedselbankorganisatie heet Restos du Coeur. De hulporganisatie zag dit jaar de hulpvraag fors stijgen, schrijft de Volkskrant. Zo fors dat er deze winter geen nieuwe klanten meer geholpen kunnen worden, bovenop de 1,3 miljoen die tot dusver geholpen zijn dit jaar. Dat waren er al 200.000 meer dan in 2022.

Juist het platteland is kwetsbaar. Waar rijen mensen voor voedselhulp in Parijs inmiddels gewoon is, is op het platteland de afstand tot voorzieningen en hulp groter dan in de stad en dat geldt dus ook voor de afhankelijkheid van een auto. Om die reden zet Restos du Coeur een rijdende voedselbank in.

Schaamte
Zoals bijvoorbeeld rondom Valenciennes, Noord-Frankrijk, waar een bus wekelijks gratis boodschappen uitdeelt. Zo discreet mogelijk, want "misère op het platteland houdt zich verstopt," zegt Philippe Debaupte, die leiding geeft aan het vrijwilligersteam. Er heerst schaamte op het platteland, zowel bij de klanten van de Restos du Coeur als bij de lokale overheid, die liever niet heeft dat zichtbaar wordt dat hun gemeente kampt met armoede.

16% niet genoeg te eten
Die armoede is een direct gevolg van de inflatie en de energiecrisis, aldus de Volkskrant. Crises waar ook hulporganisaties zelf last van hebben. Zo kreeg Restos du Coeur dit najaar €15 miljoen extra van de Franse regering plus een gift van €10 miljoen van Bernard Arnault van luxeconcern LVHM, de rijkste man van Frankrijk. En dan nog moet de hulporganisatie besparen op de inhoud van de voedselpakketten om aan alle hulpvraag te kunnen voldoen.

Volgens een enquête van onderzoekscentrum Crédoc had in mei van dit jaar 16% van de Fransen niet genoeg te eten.