In West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk staan straten blank en zijn huizen overstroomd na de extreme regenval van de afgelopen weken. "Met elke druppel wordt de situatie nijpender", zegt Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat). Nederland schiet Frankrijk te hulp met een viertal noodpompen. Evacueren was het devies de afgelopen dagen op de meest bedreigde plekken. Voor stadsbewoners en akkerbouwers is dat nog wel te doen, al kunnen die laatsten hun oogst van het verdronken land op hun buik schrijven. Maar voor veehouders ligt het nog moeilijker. Hoe evacueer je de dieren in een intensieve veehouderij?
In Nederland viel de afgelopen weken onevenredig veel regen, laat HydroLogic zien. Maar in West-Vlaanderen was het vorige week helemaal raak, laten beelden op Nieuwsblad zien. Daar viel in twee dagen evenveel regen als er normaal in een hele maand valt en verzakte bovendien een dijk.

De autoriteiten waarschuwden dat bewoners zich voor moesten bereiden op evacuatie. Zo'n waarschuwing ontvingen ook de boeren in de Westhoek. Maar hoe evacueer je een varkens- of melkveeboerderij?

“Aan de hand van zware pompen en zelfaangelegde dijken kon ik de wateroverlast lang beheersen, maar in de nacht van woensdag op donderdag heb ik het moeten opgeven en is alles overstroomd,” zegt Lieven Vanassche in VILT. Dat was het moment om ook zijn koeien te evacueren. Maar 150 dieren krijg je niet zomaar weg, Dat geldt vooral voor het melkvee dat ingerichte stallen nodig heeft waar gemolken en gekalfd kan worden. Bovendien heeft de provincie West-Vlaanderen geen specifiek coördinatieplan, waardoor boeren op solidariteit met collega's aangewezen zijn.

Vanassche kon de helft van zijn melkvee naar een gepensioneerde veehouder brengen, dankzij zijn veehandelaar. Voor de rest heeft hij nog geen oplossing. Maar de schade loopt op. De loods waar het hooi en stro opgeslagen ligt, is overstroomd en het vocht is inmiddels al tot een meter hoog in het gestapelde hooi getrokken. De toegangsweg naar zijn boerderij staat onder water, waardoor de melkophaler niet meer tot bij de boerderij kan komen en Vanassche de melk straks in de beerput zal moeten lozen. Ook de krachtvoerleverancier, de leverancier met de decoraties voor de ijstaarten van Vanassche maar ook het publiek dat traditioneel in december naar het degustatieweekend voor zijn ijstaarten komt, kunnen de boerderij nu, en waarschijnlijk de komende 3 à 4 weken nog, niet bereiken.

Varkensboer Geert van Kerschaever wees het voorstel om te evacueren af. "Waar moet ik met mijn dieren naartoe?”, zegt hij op VILT. "Ik heb zeugen met biggen die altijd toegang tot moedermelk moeten hebben. Deze dieren transporteren is niet eenvoudig.” Met pompen en waterzakken slaagde Van Kerschaever erin het water buiten te houden, nadat het eerder vorige week de varkensstallen was binnengestroomd.

Inmiddels is het waterpeil langzaam maar zeker aan het zakken. De bewoners van de 17 daadwerkelijk geëvacueerde woningen "wachten ongeduldig af tot ze kunnen terugkeren naar hun woning." Dat kan niet op stel en sprong, want er zal eerst gecontroleerd moeten worden of de elektriciteit, de drinkwatervoorziening en de gasleidingen nog normaal functioneren. En daarna volgt de schoonmaak. "Daarvoor staan vrijwilligers klaar, het Rode Kruis zal de coördinatie op zich nemen," aldus De Standaard

Voor de boeren is de ramp nog niet voorbij. Naar schatting is dertig procent van het Vlaamse aardappelareaal nog niet geoogst. Ook veel bieten, spruiten, prei, wortelen en anderen vruchten staan nog in de grond en lopen risico op water- en binnenkort mogelijk ook vorstschade. “Volledige oogsten zijn vernield en stallen en machines zijn overstroomd. De ravage is enorm”, zegt Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens.