Van Australië tot Duitsland en van Kenia tot Oekraïne voelen boeren de klimaatverandering rechtstreeks in hun portemonnee. Dat blijkt uit een enquête van Bayer. Zonder zichzelf bekend te maken, liet agrochemieconcern een onderzoeksbureau een dikke 800 boeren wereldwijd vragen wat zij merken van klimaatverandering. Een ruime 70% beantwoorde die vraag bevestigend. De grootste zorgen betreffen teruglopende inkomens.
Uit de Farmer Voice-enquête door Bayer blijkt dat 71% van de boeren wereldwijd nu al de (negatieve) effecten van klimaatverandering ondervindt. Bayer ondervroeg 800 boeren in 8 landen: Australië, Brazilië, China, Duitsland, India, Kenia, Oekraïne en de Verenigde Staten. Daarnaast legde Bayer een aanvullende vragenlijst voor aan 2.000 kleine boeren uit India. Niet helemaal duidelijk wordt wat de omvang van de bedrijven van de 800 'gewone' boeren was. In Nederland noemen we bijvoorbeeld een bedrijf met 350 koeien mega, terwijl een mainstream koeienboer in de VS al minstens 10 keer zo groot is.

De opvallendste uitkomst uit het Farmer Voice-onderzoek is dat 90% van de boeren ervaart dat het weer verandert. Eén op de zes boeren geeft aan dat hun inkomen de afgelopen 2 jaar met meer dan 25% gedaald is door veranderende weersomstandigheden.

Vier op de vijf boeren (84%) nemen maatregelen of hebben plannen om praktijken toe te passen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dankzij de beschikbare oplossingen, zegt Bayer voor eigen parochie, zijn boeren al bezig met aanpassingen aan de klimaatverandering. Dat onderstreept nog maar eens "de noodzaak van meer innovatieve benaderingen en technologieën". De meest populaire oplossing is vooralsnog het planten van vanggewassen, dat door 43% van de boeren al wordt gebruikt of overwogen.

Zorgen maken de boeren zich het meest over de kosten van kunstmest, vervolgens over energiekosten, inkomenswisselingen en gewasbescherming. Bijna drie kwart van de boeren (73%) geeft aan dat de druk van plagen en ziekten in de afgelopen drie jaar is toegenomen. Meer dan de helft (54%) werkt aan verbetering van de biodiversiteit door maatregelen te nemen zoals het gebruik van insectenhotels. In Oekraïne staat zorg over de hoge kosten van kunstmest ook bovenaan de lijst (bij 70% van de boeren), gevolgd door de algemene verstoring door de oorlog zelf (40%).

Ondanks de uitdagingen waarmee boeren over de hele wereld worden geconfronteerd als gevolg van klimaatverandering, is 71% van de boeren positief over de toekomst van de landbouw.

In India ligt dat percentage nog hoger, op 82%. Opvallend is dat 60% van de ondervraagde kleine boeren daar - deelnemers aan het Better Life Farming ecosysteem, boeren van door Bayer ondersteunde Farmer Producer Organizations en boeren die zijn ingeschreven in het Bayer Sustainable Rice Program - zegt het meeste baat te zullen hebben bij toegang tot digitale technologieën en moderne gewasbescherming. 43% van de kleine boeren heeft vertrouwen in digitale marketingtools om de productie van hun boerderij te beheren, evenals planningstools en hulpmiddelen om hun oogst in kaart te brengen.