De rook van honderden bosbranden in Canada legt het openbare leven langs de Noord-Amerikaanse oostkust plat. New York was - tijdelijk - de stad met de slechtste luchtkwaliteit ter wereld. Scholen bleven dicht, openluchtactiviteiten werden afgelast, vliegtuigen konden niet landen, mondkapjes deden hun herintrede en dat alles onder 'apocalyptische' oranje luchten, zoals de NRC laat zien. Het einde is nog niet in zicht, de Canadese branden zijn verre van onder controle.
Op een schaal van 0 tot 500 bereikte New York woensdagavond een nog nooit geziene 413, volgens de Huffington Post. Dat betekent dat de luchtkwaliteit 'zeer ongezond' is en dat mensen met een kwetsbare gezondheid binnen moeten blijven. De lucht kleurt oranje, skylines verdwijnen in de smog en sportwedstrijden zijn afgelast.

Inmiddels is door de zuidenwind de rook verder geblazen en is de luchtkwaliteit alarmerend slecht in de hele strook tussen New York en Washington D.C. In totaal moet een derde van de Noord-Amerikanen, zo'n 100 miljoen mensen, rekening houden met de slechte luchtkwaliteit. Op satellietfoto's zijn de rookwolken duidelijk zichtbaar.

De rookwolken zijn het gevolg van grote bosbranden in de oostelijke provincies van Canada. Nog nooit eerder ging er zo vroeg in het seizoen al zoveel bos in vlammen op. Volgens het FD is er in mei al 2,7 miljoen hectare verbrand, waar het gemiddelde in die maand normaal gesproken 150.000 hectare is. De Canadese overheid meldt dat er momenteel 423 branden woeden in het land; 246 daarvan zijn nog niet onder controle. Francois Legault, de premier van Québec, zei eerder dat de provincie 40 branden tegelijk kan bestrijden, aldus RTL Nieuws. "Maar we hebben 150 branden, dus we moeten ervoor zorgen dat we ons concentreren op waar de problemen het meest urgent zijn."

Naar verwachting draait de wind vrijdag. Dat betekent weliswaar verbetering voor de Amerikaanse oostkust, maar daarmee verschuift de overlast naar het Amerikaanse binnenland. Dat betekent dat nog meer mensen binnen moeten blijven of mondkapjes moeten dragen. De fijne stofdeeltjes (PM2.5) in de rook kunnen ogen, neus en keel irriteren en kunnen vooral slecht zijn voor mensen met astma of hartaandoeningen, of voor jonge kinderen en ouderen.

Als gevolg van de branden is in mei een recordhoeveelheid koolstof in de atmosfeer gebracht, schrijft NewScientist. De branden in het westen van Canada branden al weken, die in het oosten begin deze maand. De grote hoeveelheden rook die nu de Amerikaanse oostkust verduisteren, zijn daarheen gedreven doordat zich aan de Atlantische kust een stormsysteem ontwikkelde.

De rook heeft inmiddels ook Europa en delen van de Noordelijke IJszee bereikt, zegt Albert Ansmann van het Duitse Leibniz Institute for Tropospheric Research. "We hebben de rook sinds het begin van het bosbrandenseizoen in bijna elke laag van de atmosfeer gezien, inclusief de lagere stratosfeer." Bosbrandrook is een van de factoren die ook nog eens de ozonlaag aantast.