De Britse tabloid Daily Mail kopt met gevoel voor dramatiek: “De AI dokter staat klaar om je te zien: ChatGPT is geslaagd voor het gouden-standaard examen voor geneeskunde - ‘een mijlpaal voor kunstmatige intelligentie’". Kan kunstmatige intelligentie binnenkort echt doktersconsulten overnemen? En zou ChatGPT ook de rol van de diëtist over kunnen nemen?
Het is belangrijk om te overleggen met een arts of een geregistreerde diëtist voordat u begint met een keto-dieet of een andere drastische verandering in uw dieet maakt
ChatGPT is het inmiddels beruchte kunstmatige brein dat werkt als een chatbot en zelfs universitaire scripties kan schrijven. Je stelt een vraag of maakt een opmerking, ChatGPT geeft antwoord. De software voor de artificiële intelligentie (AI) is ontwikkeld door OpenAI. Het programma kan niet alleen antwoord geven op simpele vragen, maar ook complexere taken uitvoeren zoals het samenvatten van een tekst of het genereren van computercode. ChatGPT geeft geen bronvermelding, dus het is niet te achterhalen waar de software de informatie vandaan haalt.

Wel of niet geslaagd
De Daily Mail-kop klopt niet helemaal. ChatGPT kwam vooral in de buurt van de scores die nodig zijn om het examen, de USMLE, te halen. Volgens de onderzoekers die de ChatGPT-testresultaten onder de loep namen, laten de resultaten zien dat taalmodellen zoals ChatGPT gebruikt kunnen worden in het medisch onderwijs en mogelijk zelfs bij klinische beslissingen.

Voedingsadvies
Om te testen of ChatGPT naast medische examens halen ook fatsoenlijk voedingsadvies kan geven, vroegen we de AI-toepassing: “is verzadigd vet gezond?” Het antwoord vind je in het kader hieronder.

“Er bestaat geen eenduidig antwoord op de vraag of verzadigd vet gezond is. Sommige verzadigde vetten zijn nodig voor het lichaam, maar te veel verzadigd vet kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hartziekten, hoge bloeddruk en type 2 diabetes. Het is daarom belangrijk om verzadigd vet te beperken in uw dagelijkse voeding en te kiezen voor gezonde, onverzadigde vetten, zoals die gevonden in noten, avocado's en olijfolie. Het is belangrijk om een gebalanceerd dieet te volgen en te overleggen met uw arts of diëtist over hoeveel verzadigd vet u in uw dieet moet opnemen, afhankelijk van uw specifieke behoeften en gezondheidstoestand.”


Dat lijkt aardig overeen te komen met bijvoorbeeld het advies van het Voedingcentrum.

Dat smaakt naar meer. Een tweede proef daarom. Ditmaal met in ons achterhoofd het recente artikel van voedingskundige Yneke Kootstra en culinair journalist Marie Louise Schipper over hun keto-experiment. We vroegen ChatGPT: “Is het keto-dieet gezond?”

“Het keto-dieet, ook bekend als het ketogene dieet, is een laag koolhydraat, hoog vet dieet. Het idee achter het dieet is om het lichaam in een staat van ketose te brengen, waarbij het lichaam vet gebruikt als brandstof in plaats van koolhydraten.

Er zijn enkele studies die aantonen dat het keto-dieet kan helpen bij het verliezen van gewicht en het verbeteren van bepaalde gezondheidsmarkers, zoals bloedsuikerspiegel en cholesterolgehalte. Echter, het dieet is niet voor iedereen geschikt en heeft ook enkele potentiële nadelen, zoals verminderde energie en verhoogde kans op hart- en nierproblemen.

Het is belangrijk om te overleggen met een arts of een geregistreerde diëtist voordat u begint met een keto-dieet of een andere drastische verandering in uw dieet maakt. Zij kunnen u helpen bij het bepalen of het keto-dieet geschikt is voor u en hoe u het op een veilige manier kunt volgen.”

Kunnen de kookboeken de deur uit?
Tot slot kijken we nog even of ChatGPT het potentieel heeft om kookboeken te vervangen. Een mogelijk voordeel van de software is dat je kunt vertellen wat je dieetvoorkeuren zijn. Daarmee zou ChatGPT ook een alternatief kunnen zijn voor de in opkomst zijnde Personalized Nutrition-apps, zoals we die onlangs langs de lat legden. Daar gaan we: “Ik zoek een gluten- en lactosevrij recept dat ook keto is, voor een lekker ontbijt.”

“Een gluten- en lactosevrij recept dat ook keto-vriendelijk is, is een roerei met kip en groenten. Hier is het recept:

Ingrediënten:
  • 2 eieren
  • 2 plakjes gluten- en lactosevrije ham
  • 1/2 kleine ui, fijngehakt
  • 1/2 rode paprika, fijngehakt
  • 1 kleine courgette, geraspt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 eetlepel olijfolie

Instructies:
  1. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  2. Voeg de ui, rode paprika, courgette en knoflook toe en bak ongeveer 5 minuten, of tot ze zacht zijn.
  3. Voeg de ham toe en bak nog een paar minuten, of tot het ham krokant is.
  4. Klop de eieren in een kom en voeg zout en peper naar smaak toe.
  5. Giet de eieren over de ham en groenten in de pan en bak tot de onderkant stevig is en de bovenkant nog vloeibaar.
  6. Vouw de omelet dubbel en serveer warm.

Dit recept is een lekker en gezond ontbijt voor iedereen die gluten- en lactosevrij eet en het keto-dieet volgt. Het is rijk aan eiwitten, gezonde vetten en groenten en is een perfecte manier om de dag mee te beginnen.”

De kookboekenschrijvers kunnen wel inpakken. Al is het wel verwarrend dat ChatGPT het verschil tussen ham en kip niet lijkt te kennen.