Is de wolf een boze gevaarlijke indringer die binnenkort onze Roodkapjes gaat opeten, of is het een aanwinst voor onze biodiversiteit, een inheems dier dat hier hoort en leefgebied verdient? Een maatschappelijk debat moet hier helderheid in scheppen, vindt Natuur-minister Van der Wal.
De wolf is alweer enige tijd terug in Nederland en is, naast stikstof, asielzoekers, klimaatverandering enzovoort, onderwerp van steeds heviger controverse. Vroeger was het dier hier thuis, liep het vrij rond. Ook toen viel het dier vee aan en at het op. Want dat is wat een wolf doet: prooidieren eten. We joegen op het dier en het verdween uit Nederland. De huidige wolven, inmiddels 4 roedels (met welpen) en zo'n 11 rondzwervende dieren, hebben de steun van de PvdD, Groenlinks en vele milieuorganisaties. En last but not least: het dier is Europees beschermd; we mogen het simpelweg niet zomaar doden. Zeker niet vanwege het vertonen van zijn natuurlijke gedrag: het eten van prooidieren.

De wolf is voor dier- en milieuliefhebbers een aanwinst voor de biodiversiteit. De PvdD pleit voor mensvrije zone's, waar de wolf zich vrij kan bewegen. Want van 'vrij bewegen' is tegenwoordig weinig sprake. Waar het dier zich ook laat zien, hordes fotografen zijn nooit ver weg. En als er geen fotografen zijn, komen ze wel natuurliefhebbers of recreërende wielrenners tegen die van het dier schrikken en vluchten, waarop het dier een stukje - schijnbaar ontspannen - achter ze aan rent, of met ze mee rent, afhankelijk van wie je het vraagt.

De VVD, SGP en BBB willen het dier kunnen afschieten, als het zich verdacht gedraagt. Daarmee bedoelen ze: als het niet meer schuw is, en het dier zich niet alleen laat zien, maar ook een mogelijk gevaar voor mensen gaat vormen. Gelderland kondigde al eerder aan te tamme dieren te lijf te gaan met paintballgeweren, om ze opnieuw schuw te maken. Een doorn in het oog van de PvdD, die wil dat mensen zich terugtrekken en de wolf een leefgebied gunnen.

En daar is minister Van der Wal, die aankondigt een 'maatschappelijk debat' te willen over deze controverse. Hier en daar zet ze al een piketpaaltje. Nee, er zijn geen recente situaties bekend waarin de wolf de mens aanviel. En ja, de boeren moeten volgens de wet zelf zorgen voor de bescherming van hun dieren. En: het is toch echt wel mogelijk, samenleven met de wolf, denkt ze. Ze schrijft, als antwoord op bezorgde kamervragen van SGP, CDA en VVD: "Een incident met een wolf is nooit 100 procent uit te sluiten, maar we weten van dichtbevolkte gebieden elders in Europa, waar wolven veelvuldig in menselijke omgeving actief zijn, dat de kans op een aanval van de wolf op de mens gelukkig zeer klein is."

Dat de aanwezigheid van de wolf in het Kroondomein als positief gevolg heeft, dat de koning minder hoeft te jagen om de wildstand te beheren, klinkt echter wel een beetje krampachtig.